Društvo Privreda

ПРОГРАМ ПОДРШКЕ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ И МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

ЧЕКА СЕ ЈАВНИ ПОЗИВ

У просторијама Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа Организационе јединице Чачак, у уторак, 11. јула, организована је промоција Програма подршке предузетништву и малим предузећима. На овом скупу било је речи о програму подршке малим предузећима за набавку опреме у 2023. години, програму подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2023. и програму подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању и младе у 2023. и преглед осталих потенцијалних извора финансијске и нефинансијске подршке пословању.

Последњих година привредници се сусрећу са проблемима пласмана робе, проналажења радника, као и недостатка финансијских средстава. Ипак, и поред кризе, предузетници желе да улажу у проширење својих погона и капацитеата и да одговоре савременим захтевима пословања, нарочито привредници који су оријентисани на инострано тржиште, каже Горана Танасковић, руководилац РПК Моравичког и Рашког управног округа ОЈ Чачак и додаје:   

– Управо због тога је неопходна помоћ државе и надлежних министарстава, односно, ради куповине опреме и машина потребних за наставак и проширење делатности. На данашњој презентацији Програма подршке предузетништву и малим предузећима, привредници ће добити информације о доступним програмима и субвенцијама, о обавезама и начинима како могу добити најповољније кредите потребне за наставак постојећих делатности.

Катарина Марковић и Горана Танасковић

Три програма, која је усвојила Влада Србије за подршку малим и средњим предузећима, предузетницима и задругама, представила је Катарина Марковић, саветник Развојне агенције за Рашки и Моравички округ:    

– Програми који су усвојени, а чекају се њихови јавни позиви, су програм за набавку опреме, преко банака и лизинг компанија, у сарадњи са Министарством привреде и Развојном агенцијом Србије; програм за развој, у оквиру кога корисници, поред опреме, машина и уређаја, могу добити подршку и за услуге рекострукција и адаптација пословног простора, као и за трајна обртна средства. Реч је о програмима који обухватају све производне делатности које доприносе развоју, како самог предузећа, тако и окружења, односно, заједнице. Увек је нешто мање програма за трговину и саобраћај. Али, углавном је сва производња у оптицају, уз минорна ограничења.

Такође, привредници могу да конкуришу и за набавку опреме и машина које им помажу у очувању и успостављању енергетске ефикасности у својим предузећима, или за подршку еколошког начина пословања, при чему се води рачуна о заштити радника и бенефитима које такво пословање има на радну атмосферу и читаво друштво.    

– Постоје програми за подстицање улагања у машине и опрему, како производног карактера, тако и за очување животне средине, односно, смањење зависности од непожељних енергената и њихових негативних ефеката. Уз подршку ових програма привредници могу да смање трошкове рада, да буду ефикаснији и конкурентнији како би лакше склапали уговоре са домаћим и иностраним партнерима, да шире тржиште, да обезбеде трајна обртна средства, односно, залихе материјала и сировина. Поред ових, постоји и програм за почетнике који послују до две, односно, до пет година, а старости су до 35 година. Програми за почетнике дају шансу младим предузећима и предузетничким радњама да конкуришу и да постану још бољи на тржишту – наглашава Катарина Марковић.

Наташа Макљеновић, сувласник и директор предузећа “Андора тим”, које се бави производњом луксузне амбалаже и кутијама за различите намене, до сада није користила подстицајна средства државе. 

– Чекамо јавни позив, а наше предузеће је заинтересовано за програм подршке за набавку опреме, односно, за набавку основних средстава, како бисмо унапредили посао и убрзали нашу производњу. Иако до сада нисмо никада користили подстицаје државе, верујем да ће нам много помоћи. Надам се да испуњавамо све услове за добијање кредита – изјавила је за наш лист Наташа Макљеновић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.