Grad

PROJEKAT GRADA ČAČKA „SEPARACIJA NIJE SEKIRACIJA“ DOBIO NOVAC OD DRŽAVE

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović potpisala je danas ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike, sa predstavnicima 88 lokalnih samouprava, među kojima je i Čačak, a čiji su projekti prihvaćeni na Javnom pozivu.

“Za ovu namenu iz budžeta smo obezbedili 650.000.000 dinara, za sufinansiranje do 85 odsto ukupnih troškova. Najviše sredstava, oko 292.000.000 dinara, opredeljeno je za adaptaciju i sanaciju objekata predškolskih ustanova i igrališta. Na ovaj način stvoriće se uslovi da se prošire kapaciteti i smanje liste čekanja u vrtićima širom zemlje”, rekla je Đukić Dejanović.

Na javni poziv stigle su 123 prijave, koju je podnelo 120 gradova i opština.

Sredstva na konkursu su odobrena za sve lokalne samouprave Moravičkog okruga, a ugovor u ime Čačka potpisao je gradonačelnik Milun Todorović.

Među projektima koji su privukli posebnu pažnju je i iz Čačka “Separacija nije sekiracija u Čačku” – Jednom mesečno roditeljima se pruža mogućnost da njihova deca prespavaju ili provedu vikend u vrtiću.

Za nabavku medicinske opreme za opremanje odeljenja ginekologije i pedijatrije opredeljeno je oko 79.000.000 dinara, za 31 jedinicu lokalne samouprave, kao i 29 vozila za potrebe patronažnih službi, u iznosu od oko 77.000.000 dinara.

U 58 gradova i opština sufinansiraće se osnivanje ili osnaživanje savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade, u visini od skoro 80.000.000 dinara, a oko 13.000.000 dinara namenjeno je za kupovinu kuća za mlade bračne parove.

Đukić Dejanović je navela i da je u 2019. godini rođena 341 beba više u odnosu na prethodnu godinu.

U poređenju sa državama u okruženju – bivšim jugoslovenskim republikama, Bugarskom, Rumunijom, Mađarskom i Albanijom, samo naša zemlja beleži blagi porast novorođene dece u navedenom periodu.

Prema prvim preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u januaru 2020. godine rođeno je 245 beba više nego u istom mesecu 2019. godine, što je rast od pet odsto.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.