Stop nasilju iz sajber mraka

NADOLAZEĆE OPASNOSTI IZ VEB MRAKA, PRETE I SEKTE I KRIMINAL

Možda su zagospodarile nove tehnologije, ali su opasnosti ostale iste. Čak ih je više i teže im je ući u trag. Tako na internetu iz svakog ugla iskaču primamljivi oglasi za dobro plaćene poslove, lakše prevazilaženje svakodnevnih životnih nameta, brže i jednostavnije učenje… Ponekad mogu da budu toliko ”lepo upakovane” da privuku pažnju i odraslog čoveka. 

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost na internetu

– Kao roditelji, najviše se plašimo pedofila, ali je zaista sve više raznih predatora. Posebno se u poslednje vreme pojavljuju lažni oglasi za manekene, foto modele, poslove u inostranstvu. I mladi i roditelji moraju biti vrlo pažljivi. Nikako ne bi smeli da odgovaraju na takve ponude, ukoliko dobro ne provere ko ih objavljuje, da li zaista postoje agencije koje nude takav posao. Trgovina ljudima je posle trgovine narkoticima i oružjem, najunosnija – podseća Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost na internetu. Ona preporučuje i da, ukoliko takve agencije postoje, roditelji pokušaju da pronađu ljude koji su sa njima sarađivali i saznaju njihova iskustva. 

Dobro plaćeni poslovi tek su delić lažnih i primamljivih ponuda. Savremenim tehnologijama dobro su ovladali i pripadnici raznih sekti. Sada iz celog sveta jednostavno i lako dolaze do novih sledbenika. I njihove priče mogu da budu vrlo primamljive, upozoravaju stručnjaci.

– Mnoge od njih su vrlo ekstremne i sve prisutnije na društvenim mrežama. I ne samo sekte, nego i razne kriminalne organizacije. U želji da pronađu svoje mesto u društvu i zbog svega sa čim se mladi suočavaju, posebno u adolescenciji, često ne razmišljaju racionalno i odmah prihvataju i poveruju svakakvim ponudama. Tako se stvaraju novi potencijalni zavisnici i pripadnici sekti. Ni oni više ”ne kucaju od vrata do vrata” u potrazi za novim žrtvama, dovoljno je da ih potraže na internetu – ukazuje Katarina Jonev. 

Pripadnici sekti nove sledbenike uglavnom vrbuju nudeći brza i jednostavna rešenja za ljubavne probleme, nazovi savetima za maksimalno korišćenje sopstvenih potencijala, raznim drugim nadrimudrovanjem.  

I ona podseća da roditelji moraju biti prva i najvažnija odbrana od svih negativnih uticaja koji vrebaju na internet. Njena glavna preporuka je da dobro sagledaju sve aktivnosti svoje dece na internetu, posebno društvenim mrežama. Iako mnogi od roditelja nisu rođeni u eri savremenih tehnologija, to im nikako ne sme biti izgovor. I na digitalnom polju odrasli vode glavnu reč, ne deca.

– Svakako da na ulici ne govorimo prolaznicima sve o sebi, ne ponašamo se prema nepoznatim ljudima isto kao prema prijateljima, ne vičemo na decu ili strarije ljude. U želji da se pokažu i dokažu, mladi se na društvenim mrežama sprijatelje sa svima i da bi sakupili što više lakova za svoje objave. Nije svaki lajk iskren i nismo ni u kakvoj prednosti ako ih besomučno skupljamo, niti bolji od drugih. Ukoliko primete bilo koju vrstu nasilja, deca bi morala odmah da prijave roditeljima i nastavnicima, bez skrivanja i povlačenja u sebe. Oni će najbolje znati šta bi trebalo da urade – napominje naša sagovornica. 

Internet ima i dobre strane na koje bi mladima prevashodno trebalo da ukažu roditelji i nastavnici. Naročito obrazovni sadržaji u koje ne spadaju saveti o šminkanju, ili brzom gubljenju kilograma. 

Kao stručnjak za bezbednost na internet, Katarina Jonev održava predavanja za decu i roditelje širom Srbije. Nedavno je izdala i knjigu ”Bezbednost dece na internet i društvenim mrežama – vodič za roditelje”.

Z. J.

Foto: FB Katarina Jonev Ćiraković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.