Stop nasilju iz sajber mraka

NASILJE JE SISTEMSKI PROBLEM (7)

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije nedavno je održala jednosatni štrajk upozorenja. Povod – zahtev za hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama i promenu zakonske regulative. Odluku prosvetara, članova Unije, inicirali su događaj u Sremskoj Mitrovici, napadi na zaposlene u školi, kao i svakodnevne vesti o vršnjačkom nasilju.

Vesna Jerotijević i Vladimir Adžić, predsednik Sindikata obrazovanja Čačak

– Smatramo da ovaj problem mora biti u vrhu prioriteta, ozbiljno se njime baviti i planirati promenu zakonske regulative. Postavljamo pitanje:“Ko je sledeći“? Upućujemo ga i javnosti, jer to niko ne sme da bude! Škole jedine rešavaju ovaj problem, koji nije samo njihov, već sistemski, gorući i moramo ga rešavati zajedno. Neophodno je da uključimo i sva nadležna ministrstva – rekla je Vesna Jerotijević, rukovodilac resora za obrazovni sistem USPRS.

Unija je pozvala sve roditelje da aktivno učestvuju u borbi protiv nasilja i zajedno sa nastavnicima i stručnim saradnicima, školi povrate vaspitnu ulogu. Jednočasovni strajk upozorenja trebalo je da uzbuni javnost i privuče pažnju celokupnog društva.

– Porast vršnjačkog nasilja beleži se devedesetih godina prošlog veka, kada su roditelji sadašnjih osnovaca ili srednjoškolaca bili naučeni da nasiljem mogu rešavati svoje probleme i takvo ponašanje su prenosili na svoju decu. Današnja deca uglavnom gledaju rijaliti programe, prepune nasilnih scena, slušaju govor mržnje u javnosti, medijima, na internetu. Često se dešava da učenici započnu svađu na društvenim mrežama i nastave je u školi – navodi Vesna Jerotijević.

Unija sindikata predlaže da medijski sadržaji budu bez nasilja i govora mržnje, da deci i mladima dostupnost intereneta i društvenih mreža bude strogo kontrolisan. Nezaobilazan deo je učenje o toleranciji, razgraničavanje stvarnog i virtuelnog sveta. I koliko god ga nazivali virtuelnim, može doneti itekao opipljive i teške posledice.

Z. J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.