Stop nasilju iz sajber mraka

ZAŠTITA SA DOBROM STRATEGIJOM (9)

Internet je doneo dosta dobrog savremenom čoveku, prevashodno zbog razmene korisnih informacija i komunikacije sa rodbinom i prijateljima koji žive u drugim zemljama i kontinentima. Tiho i neprimetno, informacione tehnologije ušle su u bit ljudskog društva, kao i mnogi drugi izumi 21. veka, podseća sveštenik Aleksandar Todorović. Ne protivi se ni da deca koriste internet, uz obavezan nadzor roditelja i straijih članova porodice.

– Decu bi trebalo polako upućivati u sfere informacionih tehnologija i mogućnosti koje one nudi. Ali, shodno njihovom uzrastu, neophodno je pokazati im da u tom svetu ima nedobronamernih ljudi. Naravno da je najpoželjnije koristiti sigurne veze i aplikacije. Trebalo bi im ograničiti pristup informacija koje u njihovom životnom dobu nisu dobre i korisne. Ne protivim se da deca i mladi koriste internet, uz obaveznu kontrolu – napominje Todorović. 

Kao i mnogi stručnjaci za informacione tehnologije, Todorović savetuje da je  važno dobro osmišljenih lozinku za naloge na društvenim mrežama. Poželjene su kombinacije malih i velikih slova, brojeva, koje hakeri teže otkrivaju. Preporuka je da ne koristimo imena članova porodica, kućnih ljubimaca, bliskih osoba, svoje i datume rođenja najbližih, omiljene sposrtske ekipe. Ne koristiti ni reč password. Kako upozoravaju stručnjaci koji uređuju sajt Klikni bezbedno, mnogi su mislili da se ove reči niko neće setiti, ali je mnogo korisnika interneta koji password koriste kao password!

Z. J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.