Stop nasilju iz sajber mraka

„TVOJ INTERNET BROJ 19833“ (12)

Koliko smo puta do sada videli i čuli za broj 19833, Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu. Reklamana kampanja u sardnji sa Radiotelevizijom Srbije je jedan od načina da na slikovit i edukativan način budu prikazane sve opasnosti koje vrebaju u digitalnom svetu i na koje je važno da deca i odrasli obrate pažnju. Edukatori centra do sada su u osnovnim i srednjim školama širom Srbije održali brojna predavanja. Prisustvovali su i učenici i njihovi roditelji.

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu osnovan je u julu 2016. Radi u sastavu Ministrstva trgovine, turizma telekomunikacija.Svrha njegovog postojanja je prevashodno savetodavna, ali i prosleđivanje prijava o štetnim, neprimerenim i nelegalnim sadržajima i ponašanju na internetu. Na osnovu svake prijave, otvara se predmet koji se zavodi u Centru, ili prosleđuje nadležnim institucijama. Edukatori sarađuju sa više od 500 stručnjaka, kao i nadležnim institucijama, ministrstvima unutrašnjih poslova, prosvete, rada, zdravlja, tužilaštvom za visokotehnološki kriminal.

-Prema našem dosadašnjem iskustvu, nasilje na internetu je sve zastupljenije. Najviše su nam prijavljivana krivična dela vrbovanje, ucena dece, kao i vršnjačko nasilje. Od kada počnu da koriste internet, najmlađi mogu da se susretnu sa neprimerenim i netačnim sadržajima, vršnjačkim nasiljem, sa ljudima koji nisu dobronamerni. Bilo koji tip nasilja iz realnog preselio se u digitalni svet – napominju edukatori Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Osim prezentacija i reklamnih kampanja, prevencija i edukacija su zastupljeni na sajtu „pametno i bezbedno“ na kome se mogu pronaći sve neophodne i ažurirane informacije o zaštiti i bezbednosti dece na internetu. Sajt sarži i edukativne i savetodavne tekstove. Osim vesti i tekstova, postoji i poseban odeljak „digitalna biblioteka“ sa brošurama i vodičima kreiranim na temu bezbednosti dece na internetu.

Z. J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.