G.Milanovac

GM: PREDSTAVLJAMO MILANOVAČKO UDRUŽENJE GRAĐANA “EKO OKO”

EKOLOŠKO OGLEDALO

Pored ekološkog udruženja “GM Optimist”, u Gornjem Milanovcu je veoma aktivno i “Eko oko”. Ovo udruženje velikih ljubitelja prirode i istrajnih boraca za zaštitu životne sredine pronalazi nove načine da se podigne svest svih žitelja gornjomilanovačkog kraja o potrebi zaštite životnog okruženja. Udruženje građana „Eko oko“ Gornji Milanovac je osnovano 3. oktobra 2016. godine. Bavi se zaštitom životne sredine i održivim razvojem. Predsednica Udruženja građana „Eko oko“ je Suzana Stojanović, inženjer zaštite životne sredine, zaposlena u Institutu „Alfapreving“, a potpredsednica IO dr Ljiljana Đurović, pedagoški savetnik i profesor razredne nastave. Predsednik Skupštine udruženja je Mirjana Novaković, preduzetnica i istaknuta planinarka.

Građanska inicijativa je veoma bitna u oblasti očuvanja i unapređenja životnog okruženja. Od svakog pojedinca zavisi kvalitet životne sredine, smatraju u ovom ekološkom udruženju. Narušavanje ekološke ravnoteže je ogledalo modernog doba, smatra predsednica UG “Eko oko” Suzana Stojanović.

– Narušavanje, ugrožavanje i degradacija životne sredine je posledica brojnih promena u okruženju u kome se život odvija. Takve promene su opšti ekonomski i privredni razvoj, industrijalizacija, urbanizacija savremenog sveta, demografska ekspanzija i brojne duge. Ukoliko se tome dodaju tehnološke i privredne katastrofe, zaštita i unapređenje životne sredine postaje prioritetni zadatak svakog društva i međunarodne zajednice. Smatramo da nam samo malo nedostaje da počnemo bolje da koristimo potencijalnu energiju iz otpada koji svakodnevno sami proizvodimo. Neophodno je da se osvrnemo na održivi razvoj, da iskoristimo sve mogućnosti i svojim potomcima ostavimo planetu Zemlju na korišćenje. Misli globalno, deluj lokalno i snosi svoju odgovornost – kaže za “Čačanski glas” predsednica milanovačkog Udruženja građana “Eko oko”.

Kako navodi Suzana, cilj UG “Eko oko” je, pre svega, pokretanje ekološke svesti kod dece i odraslih. Gornji Milanovac je grad koji raspolaže izuzetnim potencijalima – ima razvijenu industriju i mnogo obrazovanih ljudi sa izuzetnim idejama.

„Eko oko“ je organizator „Festivala zelene kulture“, u saradnji sa „GM eko balansom“, Kancelarijom za zaštitu životne sredine i ekološkim udruženjem „GM optimist“. Prvi “GM Grin Fest” je trajao sedam dana i izazvao je veliku pažnju Gornjomilanovčana. Veoma interesantan i poučan program manifestacije izazvao je veliko oduševljenje dece i njihovih roditelja.

– “GM Grin Fest” je edukativni festival zelene kulture. Osmišljen je kroz pet aktivnosti i u njemu su učestvovale sve osnovne i srednje škole iz naše opštine. Osmišljenim aktivnostima smo ukazali na značaj reciklaže i primarne selekcije otpada. Poslali smo jasnu poruku zajednici da reciklažom štedimo energiju i prirodne sirovinske resurse, doprinosimo smanjenju broja deponija i degradacije tla, čime u značajnoj meri unapređujemo zaštitu životne sredine. 

Kako navode u ovom ekološkom udruženju, njihova družina velikih ljubitelja prirode uvek ima ideja na pretek, tako da uveliko planiraju nove akcije, kojima će nastojati da i dalje utiču na podizanje nivoa svesti o potrebi očuvanja životne sredine za sadašnje i generacije koje dolaze. Osim organizovanja izložbe fotografija i eksponata u više gradova, kojom žele da alarmiraju javnost i utiču na bućenje ekološke svesti, planiraju i brojne druge aktivnosti, među kojima je i nabavka presa za limenke.

– Zahvaljujući podršci lokalne samouprave, obezbedili smo već dve prese za limenke u Gornjem Milanovcu, a u toku novembra ćemo nabaviti još dve za osnovne škole „Ivo Andrić“ u Pranjanima i „Arsenije Loma“ na Rudniku. Planirali smo i veliku akciju edukacije najmlađih stanovnika Gornjeg Milanovca, njihovih roditelja i vaspitača o selekciji otpada, a u nastavku ćemo organizovati akcije prikupljanja sekundarnih sirovina – kaže potpredsednica IO ekološkog udruženja „Eko oko“ Ljiljana Đurović.

V. Stepanović

EKO-KALENDAR

Dr Ljiljana Đurović je autor „Eko-kalendara – 365 razloga da svaki dan brinemo o našoj okolini!“ Od ideje do realizacije nesvakidašnjeg poduhvata prošlo je nekoliko godina, ali učiteljica Ljiljana Đurović nije odustala od svoje namere da uradi najbolji mogući ekološki podsetnik, koji će decu u školi svakodnevno da podseća da je priroda sa svim svojim blagodetima majka svih nas i da je treba čuvati. Iako ima dosta dana, koji obeležavaju važne datume iz oblasti ekologije, ona je bila istrajna u svom poduhvatu, jer je shvatila, kako ističe, da je uz svakodnevnu brigu o okolini izuzetno značajna i edukacija dece.

Kroz „Ekološki kalendar“, dr Đurović je osmislila zanimljiv način da učenicima približi ekološke sadržaje i unapredi školski program posvećen zaštiti životne sredine. Pored Ekološkog kalendara, napisala je više od 20 stručnih i naučnih radova na temu implementacije zaštite životne sredine u programe svih nastavnih predmeta i o neophodnosti razvoja eko-pedagoških kompetencija nastavnika. Osnovni cilj Ekološkog kalendara je razvijanje ekološki poželjnog ponašanja, svakodnevnim podsećanjem na zaštitu životne sredine. Kalendar može da posluži i nastavnicima, kako bi osmislili plan saradnje sa lokalnom zajednicom na polju ekologije.

Eko-kalendar može da služi kao priručnik, planer, podsetnik ili riznica ideja. Uz ekološke poruke, u ovom jedinstvenom kalendaru su i misli naučnika, poslovice i izreke. Pored saveta o životu sa prirodom, u njemu se, takođe, mogu pročitati i značajne informacije o reciklaži.

– Sve ono što naučimo decu u školi, oni to kasnije prenose svojim  roditeljima, ali i na širu zajednicu. Ekološki kalendar ih podseća da zaštitom životne okoline treba da se bave svakoga dana, a ne sporadično. Dosadašnja iskustva su pokazala da je Eko-kalendar na zanimljiv način učenicima približava sadržaje o ekologiji i zaštiti životne sredine i unapređuje školski program. Cilj kalendara je razvijanje odgovornog ponašanja prema prirodi i okruženju, svakodnevnim podsećanjem na potrebu zaštite životne sredine – ističe Ljiljana Đurović.

U kalendaru su objedinjene tri komponente: obrazovanje, kontinuirano sprovođenje akcija zaštite životne sredine i svakodnevno opominjanje na zaštitu životne sredine i očuvanje resursa. Android aplikacija Eko-kalendara je projekat Udruženja građana „Eko oko“, koji je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.