Stop nasilju iz sajber mraka

PROSVETARI BESPOMOćNI BEZ PODRŠKE RODITELJA (4)

Tek je masovnija upotreba interneta i društvenih mreža izazvala veće probleme. U početku su mnogi od nas, deca i odrasli, bili oduševljeni svim prednostima novih tehnologija, tako smo neprimetno zanemarili eventualne negativne posledice. Ali, nije nam bilo potrebno mnogo vremena da se osvestimo, kaže učitelj jedne osnovne škole u Moravičkom okrugu.

– Možemo da kažemo da su dečije opaske bezazlene, ali ne smemo zaboraviti da, ne retko izazivaju bol i patnju. Čak ni nama odraslima nije uvek prijatno kada neko prokomentariše naš izgled, učestale navike, ili razne poštapalice koje koristimo, kamoli najmlađima. Dešavalo se da deca isceniraju smešne situacije i na prepad slikaju drugare i objave takve fotografije na društvenim mrežama. Te objave izazivale su i neprimerene komentare. Munjevitom brzinom su u pojedinim slučajevima nastajale neprijatne situacije. Deca se požale roditeljima, koji dođu u školu da se žale i često su nameravali da lično rasprave sa decom koja su postavljala fotografije na internet. Tako smo ulazili u jedan začarani krug nesuglasica i morali smo brzo da reagujemo – navodi učitelj.

Za svaku meru koju su prosvetni radnici preduzimali bila im je neophodna podrška roditelja. I odrasli su morali da nauče više o društvenim mrežama i internetu da bi mogli adekvatno da pomognu najmlađima. Osnovani su timovi za borbu protiv nasilja, održavana predavanja o svim oblicima nasilja.

– Nažalost, skoro svakodnevno u medijima gledamo teške scene nasilja, čak i nad decom i mladima. Zato vrlo često i na časovima razgovaramo o tim lošim pojavama i podstičemo učenike na razumevanje, iskrenost i pravo prijateljstvo. Na nama je velika odgovornost, ali čim izađu iz učionice i školskog dvorišta, više ih ne možemo zaštititi. I zato nam je neophodna pomoć roditelja! Tražimo od njih pomoć da stalno razgovaraju sa svojom decom i ne podstiču ih da na uvrede odgovaraju uvredama. Za sada smo zadovoljni, jer nam zaista pomažu. I zahvaljujući njima znatno je smanjen svaki vid nasilja. Dosta je značilo što smo i mi odrasli, hteli, ne hteli, naučili više o internetu i društvenim mrežama. Kao i mnogo puta do sada, pokazalo se da je znanje moćno oružje – napominje učitelj, koji je član školskog tima za borbu protiv nasilja.

Kako kaže, roditelji su podržali i njegovu inicijativu da deca ne nose mobilne telefone u školu. I ta mera je mnogo značila, jer ne samo da sprečava mnoga iskušenja, već i deci onemogućava stalni pristup internetu.

– Koliko puta je do sada potvrđeno da nasiljem ne možemo sprečiti nasilje. Ali, možemo decu stalno učiti da poštuju i razumeju svoje drugare, da šire pozitivnu, a ne negativnu atmosferu, da nismo birali da li ćemo imati lepe i pravilne crte lica, da su i fizičke karakteristike deo svačije osobenosti i neponovljivosti. Ako smo danas nekoga ismejali na društvenim mrežama, kako znamo da neće doći red da i mi isto doživimo? Da li bi trebalo do iznemoglosti da vređamo i ponižavamo jedni druge? Zato uvek molim roditelje i sve odrasle koji su u dečjem okruženju da ih uče lepom ponašanju, da razumeju i pomažu svojim drugarima. Pa i ako ne volimo jedni druge, moramo se međusobno poštovati i ne izazivati sukobe – napominje naš sagovornik. 

Z. J.

Foto: Net patrola

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.