Stop nasilju iz sajber mraka

TANKA NIT OD ŠALE DO NASILJA (5)

Srednjoškolci dobro upućeni u skoro sve aktivnosti svojih vršnjaka na internetu i društvenim mrežama primećuju da još uvek pojedini oblici nasilja vrlo često prolaze kao šale. Ne retko, tako ih zaista, a možda samo naizgled, doživljavaju i sami akteri, čije su fotografije zabeležene u nezgodnim trenucima i objavljene bez njihovog pristanka.

– Učenici skoro svih srednjih škola u Čačku otvorili su stranice „Dnevna doza“. Na njoj su objavljivane fotografije načinjene „na prepad“. Bilo je važno nasmejati i ismejati, a ne kako se osećaju ljudi slikani u nezgodnim okolnostima. Šala je svima izgovor i još uvek se mnogi plaše da prijave one koji su im objavljivali fotografije. Nadaju se, proći će, biće zaboravljeno, ali moramo biti svesni da sve što je objavljeno na internetu zauvek ostaje zabeleženo – podsećaju oni.

Neprijavljeni ostaju još uvek i slučajevi seksualnog uznemiravanja maloletnika.

– Iz priča sa drugarima saznajemo da odmah blokiraju potencijalne predatore, koji pokazuju takve namere, ali ih ne prijavljuju. I u ovakvim slučajevima prevlada strah. Zato apelujemo na sve školske drugove i mlade da se ne plaše, da imaju poverenja u profesore i timove za borbu protiv nasilja i policiju. U suprotnom, ulazimo u začarani krug. Nasilnici, bilo da ismejavaju druge ili traže seksualne žrtve, se „hrane“ strahom. Trebalo bi tome stati na put – upozoravaju srednjoškolci sa kojima smo razgovarali, a vrlo malo učenika želi da o tome govori. I naši sagovornici su pristalice predavanja i stalnog „internet prosvećivanja“. Samo tako, napominju oni, možemo da razgranimo šalu i nasilje, skrivene namere i komplimente, dobro od lošeg.

Z. J.

Foto: Sajt Klikni bezbedno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.