Stop nasilju iz sajber mraka

JOŠ JEDNA DOBRA STRANA UČENJA (10)

Stalna predavanja, neprekidno učenje i upozoravanje osnovaca na sve negativne posledice interneta doprinele su značajnom smanjenju nasilja. Nezaobilazan deo ovog poduhvata je i pomoć roditelja. Kako napominju, prosvetari ne mogu sami da se izbore protiv bilo kog vida nasilja.

– Na časovima stalno deci govorimo da vode računa s kim sklapaju prijateljstva na društvenim mrežama, da ne stupaju u kontakt sa nepoznatim osobama, ne pišu negativne i uvredljive komentare… Osim redovne nastave, u školama se održavaju predavanja o posledicama nasilja na internetu i svih drugih oblika nasilničkog ponašanja. Predavači su pripadnici Policijske uprave, udruženja mladih. Primetno je da odlično rade, mnogo je manje pritužbi, ili ih nema. Veb nasilje je posebno eskaliralo prethodnih godina, pojavom društvenih mreža. Mnoga deca su tada otvarala profile i koristila internet u negativne svrhe. Bilo je svega, od uvredljivih komentara do opasnosti od predatora koji stalno vrebaju. Dosta su nam pomogli i roditelji u borbi protiv nasilja, bez njih ne bismo mogli sami da se izborimo – zapaža i Duško Selaković, nastavnik tehnike i tehnologija.  

Negativne posledice brzog razvoja tehnologije i dalje je moguće sprečiti i ublažiti oprobanim metodama. Znanje se po ko zna koji put pokazalo kao najmoćnije oružje. Stručnjaci za veb kriminal upozoravaju da su vređanje ili ogovaranje na društvenim mrežama, slanje uvredljivih komentara, poruka ili slika, uznemiravanje telefonskim pozivima, lažno predstavljanje, kreiranje profila na tuđe ime, ignosrisanje, isključivanje iz društvenih grupa najučestaliji oblici digitalnog nasilja. Pravi putokazi za decu, mlade i odrasle su sajtovi „Klikni bezbedno“, „Net patrola“, Nacionalana mreža za bezbenost na internetu 19833. 

Z. J.
Foto: Sajt Klikni bezbedno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.