Stop nasilju iz sajber mraka

NET PATROLA PROTIV INTERNET PREDATORA (3)

– Ne postoje ”glupa” pitanja i trudimo se da na svako odgovorimo. Sve ih je više, teško postižemo, ali dajemo sve od sebe da bismo izašli u susret građanima. Zavisno od ozbiljnosti, na neka pitanja odgovaramo istog trenutka, ali nam je često potrebna i stručna pomoć – uvodi nas u priču o Net patroli aktivistkinja Saška Jurić.

Foto: Net patrola

Njihova glavna misija je zaštita dece na internetu i uklanjanje štetnih sadržaja. Brzi napredak tehnologije, kao i sve veća dostupnost internet sadržaja, uticali su i na porast krivičnih dela. Tako se ukazala i potreba za razvojem mehanizama zaštite i podizanja svesti o neophodnosti angažovanja celog društva u borbi protiv seksualnog iskorišćavanja dece. Baš na to krivično delo, građani im mogu ukazati anonimno…

– Najčešće problem nastaju zato što deca, ali i odrasli, olako stupaju u kontakt sa nepoznatim ljudima, zbližavaju se sa njima i ostavljaju im lične podatke. Tako mogu postati predmet ucene. Roditelji i deca nam se svakodnevno javljaju i traže pomoć, kada se nađu u neprijatnim situacijama, posebno na društvenim mrežama. Ako su problemi alarmantni, tražimo pomoć Odeljenja za visokotehnološki kriminal, sa kojim imamo odličnu saradnju – kaže Saška Jurić.

Osim prijavljivanja neprimernih sadržaja, predstavnici Net patrole održavaju predavanja i radionice u školama širom Srbije. Vrlo često ukazuju i na primer jedanaestogodišnje devojčice, koja je bila meta predatora. Reagovala je na pravi način i prijavila majci sve što joj se dešavalo. Zajedno sa Net patrolom, njih dve su uspele da zaustave predatora, koji je potom uhapšen i osuđen.

Pre nekoliko meseci Fondacija ”Tijana Jurić” preuzela je aktivnosti Net patrole. Takva odluka doneta je na konferenciji ”INHOPE”, međunarodne organizacije koja predstavlja globalnu mrežu hotline. Wihov glavni zadatak je borba protiv ilegalnih online sadržaja i iskorenjavanje seksualnog iskorišavanja dece na internetu.    

KAKO PRIJAVITI NASILJE NA INTERNETU?

Popunjavanjem obrasca na sajtu www.netpatrola.rs. Posle dobijanja prijave, tim Net patrole uradi procenu i ukoliko utvrdi da je sadržaj nelegalan, prijavu prosleđuje nadležnim državnim organima, a prema potrebi, i internet provajderu radi uklanjanja takvih objava.

Z. J,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.