Kultura Kultura

Пројекат „ПРЕПОЗНАВАЊЕ 5“ номинован за пројекат године

Пројекат ПРЕПОЗНАВАЊЕ 5 номинован за пројекат године Националног комитета ИKОМ – Србије

Национални комитет ИKОМ-а Србије сваке године додељује Награду музејима, установама које имају неке или све карактеристике музеја  и музејским стручњацима као професионално признање за изузетне резултате у развоју културе Србије. У категорији  Пројекат године жири је у најужи избор од пет пројеката издвојио и пројекат ПРЕПОЗНАВАЊЕ 5, чији је један од носилаца Уметничка галерија Надежда Петровић из Чачка, односно музејска саветница и кустоскиња Јулка Маринковић. Пројекат  је номинован за изузетан допринос развоју музејске делатности, несвакидашњу и ангажовану посвећеност проучавању, заштити, презентовању и интерпретацији културне баштине Србије током 2021. године. 

Пројекат Препознавање започет је 2004. године као национални уметнички пројекат заснован на сарадњи музеја/галерија, кустоса и уметника који се остварује кроз изложбе и резиденцијални програм. Партнери на пројекту су Уметничка галерија-Народни музеј Крушевац /кустос Биљана Грковић, иницијатор и носилац пројекта/, Народни музеј Краљево /кустос Љубиша Симовић/, Уметничка галерија Надежда Петровић Чачак и Галерија савремене ликовне уметности Ниш /кустос Милица Тодоровић/. Већ у другом циклусу, са прикључењем Центра савремене умјетности Црне Горе из Подгорице /кустос Љиљана Караџић/ и Националне уметничка академија из Софије /кустос Свилен Стефанов/, пројекат добија међународни карактер. Пројекат се реализује у циклусима, а по својој концепцији и дужини трајања јединствен је у региону.

Ирина Суботић, историчарка уметности и професорка емерите истиче:

Изложба Препознавање 5, презентацијом локалних сцена, доприноси њиховој валоризацији, процесу децентрализације у култури, повећању видљивости регионалне уметничке сцене и поспешивању мобилности кустоса, уметника и уметничких идеја, кроз умрежавање музеја/галерија. Изложба, која се приређује у свим установама сарадницима, је и представљање музејског рада на иновативан и комплексан начин што у саме институције уноси изазове времена са којима се свакодневно суочавају и доприноси јачању важности улоге музеја и галерија у новим околностима, а локалне ликовне сцене поставља у шири контекст ка бољем разумевању савремене ликовне уметности и приближавању публици. Стварање нових мрежа институционалних, кустоских и уметничких, доприносили су успостављању нових сарадњи и широј регионалној културној сцени.

Министарство културе и информисања Републике Србије континуирано финансијски подржава пројекат.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.