Kultura Kultura

Представљање новог издања едиције „Равнотежа“: „Номадкиње“ Нине Живанчевић


Уметничка галерија Надежда Петровић ће вечерас, од 19 часова, у просторијама Галерије Рисим, бити домаћин представљања нове књиге из едиције Равнотежа. У питању је наслов Номадкиње ауторке Нине Живанчевић. 

Ова једанаеста по реду публикација из едиције Равнотежа посвећена је уметницама које су свој рад, углавном након распада СФРЈ, прошириле ван граница матичног поднебља, као и њиховим стваралачким напорима да им дело буде прихваћено и вредновано у ,,егзилу“.

У књизи су заступљени текстови о 14 уметница: Љубинки Јовановић Михаиловић, Косари Бокшан, Марини Абрамовић, Евгенији Демниевски, Кирили Радовановић Фае, Весни Викторији, Весни Бајалски, Љубици Мркаљ, Оливери Де Мајцен, Селени Вицковић, Јелени Мишковић, Елеонори (Беби) Брук, Лилиани (Љиљани) Павловић Деар и Татиани Столповић.

Поред ауторке – српске песникиње, есејисткиње, критичарке и преводитељке Нине Живанчевић, на представљању књиге ће говорити и Владан Матијевић, уредник издања и писац из Чачка, који истиче:

начај ове књиге је, између осталог, и зато што баца светлост на уметнице недовољно познате српској публици, чији се радови, због нашег традиционалног немара према одсутнима, од стране домаће критике адекватно не вреднују – наравно, изузимајући дела оних уметница чију популарност у свету одавно већ није могуће превидети.

Нина Живанчевић (Београд, 1957) је српскапесникиња, есејиста, критичар и књижевни преводилац. Објављује на српском, француском и енглеском језику. Сарађивала је са многим истакнутим уметницима, између осталих и са песником Аленом Гинзбергом. Предавала је књижевност и теорију позоришне авангарде на универзитетима у Сједињеним Америчким Државама: Наропа, Универзитет у Њујорку и Хериман, Сент Џонс универзитет, док у Европи предаје авангардно позориште и перформанс на Сорбони и на универзитету Париз 8. Сарађивала је са часописима и новинама: ДелоНинПолитикаДневникПреступМоментEl Pais, New York Arts Magazine, American Book Review, East Village Eye, Republique de letters. Живи и ради у Паризу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.