Дрва, Ча глас
Društvo

Нереално скуп огрев, па директор „Србијашума“ поручује: Хитно ограничити извоз и цену

ИЗВОР: РТС

Вршилац дужности генералног директора „Србијашума“ Игор Брауновић рекао је за РТС да су неоправдано повишене цене огрева, да је у „Србијашумама“ кубик дрва око 4.000 динара, а на стоваришту око 8.000. Напоменуо је да се хитно мора ограничити прво извоз, а онда и цена.

Грађани увелико спремају огрев за зиму. Потражња која је знатно већа него ранијих година погурала је и цене дрва и пелета – скупљи су 30 до 50 посто него лане. Због светске енергетске кризе, а имајући у виду значај огревног дрвета у предстојећој грејној сезони, Влада је Јавно предузеће „Србијашуме“ прогласила енергетским!

Разговор Ружице Врањковић са Игором Брауновићем

Вршилац дужности генералног директора „Србијашума“ Игор Брауновић рекао је да статус енергетског предузећа у овој кризи значи да „Србијашуме“ треба да обрате пажњу на производњу енергената, односно да обрате пажњу на снабдевање оних који производе енергенте.

„‘Србијашуме’ спремно дочекују ову кризу, спремније него претходних година“, навео је Брауновић и додао да они иначе снабдевају топлане и да је направљена стратегија пре три године према снабдевачима пелета.

Истакао је да је ово предузеће спремно да подмири све потребе грађана.

„Ми се крећемо у складу са дозвољеним сечивим етатом како бисмо на прави начин газдовали шумом и од тога нећемо одступити. Морамо водити рачуна о одрживости газдовања“, рекао је директор напомињући да не може да прецизира колико је потражња за огревом сада већа.

Напоменуо је да на територији државе постоје филијале где грађани могу да аплицирају како би купили дрва од „Србијашума“, али је процедура компликованија, јер они морају да обезбеде и утовар и превоз.

Брауновић је нагласио да су за осам година у „Србијашумама“ цене повећане свега за пет посто.

„Неоправдано су повишене цене огрева. Код нас је кубик дрва око 4.000 динара, а на стоваришту, колико чујемо, око 8.000, али има ту и превоза и других ствари које утичу“, каже вршилац дужности генералног директора „Србијашума“.

Нагласио је да су цене пелета, које иду и до 40.000 динара, апсолутно неоправдане, када се узме у обзир да сировина за једну тону пелета из „Србијашума“ кошта максимално 8.000 динара.

„Неоправдано је измишљати цене жице, цене џакова и узимати просечну цену из тамо неких приватних шума. ‘Србијашуме’ су са својом сировином у стању да подмире преко произвођача пелета 110.000 корисника, који у данас у Србији не постоје, јер сада има 100.000 корисника“, рекао је.

Најавио је састанак са купцима на којем ће им рећи да морају да прикоче са ценама огрева јер ће у супротном „Србијашуме“ размислити како ће се понашати у вези са испоруком.

„Хитно се мора ограничити прво извоз, а онда и цена, јер је цена нереална, а не можемо причати о неким трошкова“, рекао је Брауновић.

Када је реч о крађи шуме, напомиње да је највећи проблем на административној линији са КиМ, са чим се тешко боре, поред „Србијашума“, и војска и полиција. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.