Aktuelno Društvo

PROTIVGRADNI STRELCI POTPISALI UGOVORE ZA PREDSTOJEĆU SEZONU

DSCN1141Protivgradni strelaci, koji će u novoj protivgradnoj sezoni dejstvovati iz 25 protivgradnih stanica na teritoriji grada Čačka, danas su potpisali ugovore, kako bi spremno dočekali 15. april, kada u Srbiji zvanično počinje period borbe protiv gradonosnih oblaka, kako bi poljoprivredni usevi bili sačuvni do ubiranja letine.

U razgovoru sa nadležnima iz lokalne samouprave i Republičkog hidrometeorološkog zavoda, protivgradni strelci su izneli probleme sa kojima su se suočavali u protekloj sezoni, posebno ističući da deo raspoložive opreme ima lošiji kvalitet i da pojedine protivgradne stanice nemaju uređene prilazne puteve, što im otežava rad. Protivgradni strelci su naveli da je njihov posao veoma zahtevan, jer podrazumeva stalnu pripravnost i spremnost na dejstvovanje u slučaju potrebe, ali da nije adekvatno nagrađen.

DSCN1145

– Najviše sam dejstava imao u prošloj sezoni. Imali smo dovoljno raketa, ali smatram da stanice koje smo dobili nisu kvalitetne, jer se često događa da nemamo dobru komunikaciju sa Radarskim centrom. Posao je jako zahtevan i smatram da je naknada od države sramno niska. Grad Čačak nam je za prošlu sezonu obezbedio duplo veća sredstva od onih koje nam daje država, što nam je pruzilo izvesnu satisfakciju za dalji rad. Lokalna samouprava je prepoznala naše napore i nagradila naš trud – kaže protivgradni strelac Petko Košarac iz Trbušana.

 

Kako je naveo prof. dr Radoš Pavlović, zamenik gradonačelnika, Grad Čačak će spremno dočekati početak protivgradne sezone. Za nabavku protivgradnih raketa u gradskom budžetu opredeljeno je pet i po miliona dinara. Za nabavku goriva, koje je neophodno protivgradnim strelcima da bi došli do stanica, izdvojeno je dopunskih 300.000 dinara.
– U projekciji ovogodišnjeg budžeta izdvojili smo značajna sredstva za nabavku protivgradnih raketa, duplo veća nego u prošloj godini. Sačuvali smo izvesne rezerve, tako da novu sezonu dočekujemo sa 6,8 raketa po svakoj protivgradnoj stanici. Uskoro će biti završen tender za nabavku novih raketa, pa zajedno sa sredstvima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekujemo da će svaka protivgradna stanica na našem području raspolagati sa približno dvadesetak raketa, što je sasvim dovoljno za narednu sezonu. Želimo da naša protivgradna zaštita bude uspešna i izlazimo u susret protivgradnim strelcima. Pored naknade koju dobijaju od države, Grad Čačak im u vidu nagrade obezbeđuje po 55.000 dinara za sezonu. Prošle godine smo za protivgradne strelce obezbedili čizme, kabanice i neka druga sredstva – rekao je prof. dr Pavlović, posebno ističući da će resorne službe razrešiti sve zahteve koje su na dananjem sastanku izneli protivgradni strelci. Nasipanje kritičnih prilaznih puteva do pojedinih protivgradnih stanica biće realizovano iz republičkih sredstava koja će Grad Čačak dobiti za atarske puteve, objasnio je zamenik gradonačelnika Pavlović.

DSCN1151Kako je naveo Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada RHMZ, svaka protivgradna stanica na području Srbije u pripremi sezone bi trebalo da ima prosečno 12 raketa po lansirnom mestu, što omogućuje normalan rad u većem delu šestomesečnog perioda. Iz rezervi iz ranijeg perioda, RHMZ u ovom trenutku može da obezbedi oko 5,5 raketa po protivgradnoj stanici.

– Računamo i na podršku lokalnih samouprava, sa kojima smo, inače, uspostavili odličnu saradnju. Lokalne samouprave su u prošloj goodini obezbedile oko 3.000 raketa, u 2015. takođe. U tom programu učestvuje od 40 do 60 gradova i opština. Prošle godine je na teritoriji Srbije ispaljeno oko 7.000 raketa, što prosečno po protivgradnoj stanici iznosi 5,5 raketa – istakao je Babić. On je, takođe, naveo da će naknada za protivgradne strelce  i ove godine ostati ista kao i do sada. Na mesečnom nivou ona će iznositi 4.000 dinara. Protivgradna sezona traje šest meseci, tako da država za svakog protivgradnog strelca izdvaja po 24.000 dinara.
V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.