Kulturni vodič

RADNO OBELEŽEN 56. ROĐENDAN UG „NADEŽDA PETROVIĆ“

RADNO OBELEŽEN 56. ROĐENDAN UG „NADEŽDA PETROVIĆ“

18814619_749845211807421_4577628431020243557_o

U sredu, 31. maja, skromno i radno obeležen rođendan institucije od nacionalnog značaja Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, nastale 1961. godine

Piše: Dušan Darijević

Umetnička galerija „Nadežda Petrvović“ je biser među muzejima i galerijama, ne samo u Srbiji, već i u regionalnim, ali i evropskim okvirima. Više od pet decenija uspešne promocije savremene likovne i vizuelne umetničke prakse, ali i baštinjenje, čuvanje i prezentovanje velikog broja značajnih umetničkih dela srpskih i jugoslovenskih umetnika u vlasništvu Galerije, raspoređenih u više umetničkih zbirki.
O uspešnom radu u proteklih pet meseci govorili su Milica Petronijević, direktorka, Dragana Božović, kustoskinja i Daniel Mikić, kustos.
Svakako, najznačajniji umetnički i kulturni događaj u Čačku proteklih meseci, koji je dobro i posećen, bio je izložba „Poslednja decenija Save Šumanovća“ – izbor iz zbirke Galerje slika „Sava Šumanović“ iz Šida, koja je u Čačku trajala 23 dana, od 27. aprila do 20. maja. Izložbu je videlo 2.907 posetilaca, od toga 930 u Noći muzeja. U okviru organizovanih poseta (učenici, eskurzije, organizovane grupe odraslih) izložbu je videlo 1.236 posetilaca iz brojnih gradova Srbije. Bilo je i pojedinačnih poseta iz gotovo svih krajeva Srbije, ali i iz inostranstva.
Realizovano je 10 likovnih radionica sa 197-oro dece. Realizovana je i praktična nastava na smeru Konzervacija kulturnih dobara iz Umetničke škole, pod nadzorom profesora. Organizovana su i svakodnevna stručna vođenja kroz izložbu za organizovane grupe, kao i predavanje“Kroz život i umetnost Save Šumanovića“, kustosa izložbe Daniela Mikića, ali i neprekidna dežurstva radnim danima, vikendom i državnim praznicima.
Kustoskinja Dragana Božović posebno je naglasila uspešan rad na edukaciji dece i mladih i uspešnu saradnju sa obrazovnim i drugim ustanovama u Čačku.
U radu UG „Nadežda Petrtović“ izuzetno su važna gostovanja u drugim gradovima sa značajnim zbirkama koje galerija poseduje. U Narodnom muzeju u Kragujevcu je održana izložba iz zbirke „Jugoslovensko slikarstvo druge polovine 20. veka“, a u Noći muzeja priređena je u „Spomen-muzeju 21. oktobar“ ekskluzivna izložba „Slikar i poetikapejzaža“ iz zbirke „Nadežda i savremenici“.
Izložba iz Zbirke crteža i karikatura Pjera Križanića gostovala je u Gradskoj galeriji u Požegi i u Zvičajnom muzeju u Petrovcu na Mlavi. U ovom gradu, u okviru manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“, održana je i prezentacija o UG „Nadežda Petrović“.
U Biblioteci u Gornjem Milanovcu i u Čačku predstavljena je izdavačka delatnost UG i sedma knjiga iz edicije „Ravnoteža“(urednik Vladan Matijević) „Religiozno osmišljenje umetnosti“, Momčila Nastasijevića.
Nakon prezentacije uspešnog rada u proteklih nekoliko meseci, publika je uživala u filmskom programu, izboru filmova sa „Slobodne zone“. Filmski i video program Umetničke galerije je još jedam kvalitetan segment rada ustanove koja je prošle sedmice proslavila svoj 56. rođendan. Živeli na mnogaja ljeta!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.