Kultura Obrazovanje

RASKOVNIK U SLUŽBI JEZIKA

NOVE RADIONICE NAUČNOG KLUBA REGIONALNOG CENTRA

Pri Naučnom klubu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Čačak započela je realizacija projekta „Raskovnik – raskuj svoje znanje“ čiji je autor Danijela Kovačević Mikić, prosvetni savetnik. Ovaj radioničarski program, zasnovan na funkcionalnoj primeni znanja o jezičkim normama, namenjen je učenicima sedmog i osmog razreda osnovne škole i svih razreda srednje škole, a pohađanje programa je besplatno, jer je cilj promocija nauke. Projekat je inače sredstva za realizaciju dobio na konkursu Centra za promociju nauke iz Beograda.

Budući da je autor ovog programa ujedno i mentor pri Regionalnom centru za talente Čačak nedavno su se u Čačku predstavili  učesnici prošlogodišnje Republičke smotre talenata u Beogradu: Anastasija Roganović (prošle godine druga, a pretprošle prva na Republičkoj smotri talenata), Anastasija Mišić, Milena Jočić, Nevena Janjić i Uroš Kovačević. Tom prilikom, Danijela Kovačević Mikić je obraložila koncept radioničarskog programa, pozivajući učenike da im se pridruže i kolege da ih u tome ohrabre i podrže.

Od ukupno deset radionica, do sada su održane dve: Glumci u akciji i Jezik reklama, a naredne radionice će biti posvećene jeziku ulice, jeziku medija, sa posebnim akcentom na intervju (polaznici će imati priliku da onlajn intervjuišu pisce i pesnike), lekturi, akcentima i govornim i dramskim vežbama. Radionice se održavaju vikendom (dvočas), a učenici ne moraju da prisustvuju svim radionicama, već ih biraju po sopstvenim afinitetima.

Zorica Lešović Stanojević

 

Оставите одговор