село
Selo

РАСПИСАН ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДСТИЦАЈЕ У БИЉНОЈ ПРОИЗВОДЊИ

РАСПИСАН ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДСТИЦАЈЕ У БИЉНОЈ ПРОИЗВОДЊИ

ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ДО 1. МАРТА

Јавни позив за подстицаје у биљној производњи по хектару, у износу од 18.000 динара, расписан је у петак, 2. фебруара, а рок за пријављивање заинтересованих пољопривредника истиче 1. марта, саопштило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Пре подношења захтева за подстицаје по хектару неопходно је да пољопривредни произвођачи обнове регистрације својих пољопривредних газдинстава.  

село
село

Подстицаји се остварују по површини биљне производње за засејане, односно, засађене и пријављене површине под одговарајућом биљном културом, највише до 100 хектара. Право на подстицаје имају искључиво пољопривредни произвођачи који пријављено земљиште и обрађују – у своје име и за свој рачун, а то значи да субвенције неће моћи да користе власници земље који ту земљу не обрађују, већ је дају у закуп другом лицу.

Право на подстицаје се не може остварити за површине пољопривредног земљишта у државној својини које је подносилац захтева узео у закуп, односно, на коришћење, осим за пољопривредно земљиште у државној својини које је узео у закуп на јавном надметању у складу са законом којим се уређује пољопривредно земљиште.

Приликом обнове регистрације пољопривредног газдинства важно је проверити тачност података који се налази на порталу е-Аграр. Како је навела Биљана Јањић, аграрни економиста из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак, приликом обнове регистрације пољопривредног газдинства, пољопривредници реба да пријаве тачне податке у погледу парцела које обрађују, структуре производње, како не би ризиковали да им пољопривредно газдинство због таквог пропуста пређе у пасивни статус и тиме остане без субвенција. Њихова обавеза је да се придржавају прописа.

– Најважније за пољопривреднике да знају да се пре подношења захтева за субвенције по хектару мора обновити пољопривредно газдинство. Пре саме обнове регистрације, требало би да провере тачност податка о површинама које обрађују и структури производње, како не би ризиковали да им пољопривредно газдинство због таквог пропуста пређе у пасивни статус и тиме остане без субвенција. Подсећамо пољопривредне произвођаче који су пре расписивања овог јавног позива за субвенције по хектару долазили у ПССС Чачак да обнове регистрацију газдинства, да сада морају поново да дођу да поднесу захтеве за субвенције по хектару. Имали смо ситуацију прошле године да су неки од пољопривредника заборавили да треба да поднесу те захтеве за ову врсту субвенција и тако пропустили предвиђене рокове – рекла је Јањић.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.