Društvo

РАЗЛИЧИТОСТ НИЈЕ ДОСАДНА – ОБЕЛЕЖЕН 21. МАРТ – СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

„Ми смо сви различити, што је сјајно јер смо сви јединствени. Без разноликости, живот би био досадан!“

Они живе са нама. Лако их препознајемо, јер су увек насмејани, дружељубиви, нежни… Понекад носе различите чарапе. То је и њихов симбол, као и загрљаји који им много значе. Тако је било и данас на Градском тргу, где су корисници и запослени Центра за пружање услуга социјалне заштите „Зрачак“ обележили  21. март – Светски дан особа са Дауновим синдромом.

За претходне две године пандемије нису били у прилици да нам се често обрате. Зато су данас са посебном радошћу Мирко, Иван, Душица, Јелена, Лидија, Златко, Милена, Владимир, Бошко, Милош, Александар… делили своје „различите чарапе“. Циљ и ове акције, коју су подржали волонтери чачанске Канцеларије за младе, је да пробуде свест и имају веће разумевање свих нас, а у свету да добију међународну подршку како би се поштовала права људи са Дауновим синдромом и побољшао њихов положај, а самим тим и квалитет живота.

Симбол овог дана су шарене чарапе, јер их ове особе не могу упарити. Њиховим ношењем показује се подршка да се они интегришу у друштво… И градоначелник Чачка Милун Тодоровић дошао је на Градски трг са различитим чарапама.

– Град много чини за ове особе, пре свега кроз „Зрачак“… Велику захвалност имамо за родитеље и све запослене у овој установи, на коју смо веома поносни. Пре годину дана обезбедили смо и мини-бус како би у „Зрачак“ могли да долазе сви, и са сеоског подручја, а не само они који живе у центру града. Сада је у Центру око 75 корисника и сваке године ширимо обухват. Веома је важно да цело друштво схвати да постоје и живе дивни људи са Дауновим синдромом у нашем граду. Свакога дана запослени у „Зрачку“ и у Школи „1. новембар“ пружају максималну љубав и пажњу, уз едукацију и инклузију настоје да они осете да су прихваћени у друштву. И њима, као и њиховим породицама, морамо свакодневно слати поруке, не само финансијске, већ и емотивне, да смо уз њих и да су део друштва – рекао је градоначелник Тодоровић.

У „Зрачку“ је десетак особа са Дауновим синдромом. Многи похађају и ШОСО „1. новембар“ или уче у другим чачанским основним и средњим школама. Много тога се променило, јер не тако давно, није их било у школама. Су Помаци приметни, не само у систему образовања… Данас су посетили и Градску библиотеку, после две године паузе… Отворена врата институција културе посебно им много значе.  

Двадест први март је само један дан од 365 у години. Било би лепо да се не сетимо само за овај датум да смо различити и да нас, као што рекоше на почетку, то чини јединственим! Многи Чачани су уз осмех данас прихватали њихове „различите чарапе“ на поклон. За њих је то велика подршка….

В. Т.

У свету се 21. март обележава од 2006. године, са циљем да се укаже на јединственост тризомије 21. хромозома која узрокује  Даунов синдром. Према статистикама, у просеку једно од 650 деце рађа се са овим синдромом. Слаб мишићни тонус, мањи стас, косе очи… неке су од најчешћих физичких особина ових људи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.