Grad

RAZNOVRSNA PONUDA SUVENIRA U INFO-CENTRU

Čačak još nema jedinstveni zvanični suvenir, a još 2014. godine bio je raspisan konkurs na koji se prijavilo 19 učesnika sa ukupno 60 radova u tri kategorije: urbani, umetnički i tradicionalni suvenir. Tada su izabrana idejna rešenja, nagrađeni pobednici i najavljeno otvaranje suvenirnice u samog gradu.

Prošlo je od tada više od šest godina i tek nedavno u zgradi Doma kulture Turistička organizacija Čačka otvorila je Turističko-informativni centar.

Osim svoje glavne delatnosti – da gostima predstavi kompletnu turističku ponudu Čačka, info-centar ima i suvenirnicu. Za sada su u prodaji proizvodi desetak firmi među kojima i nekoliko čačanskih.

Među suvenirima su predmeti sa različitim simbolima Srbije i našeg kraja i raznih namena – uramljene fotografije Čačka i okoline, drveni predmeti sa motivima iz Srbije, nakit, različite vrste magneta i drugih ukrasa, upotrebni predmeti poput šoljica za kafu, satova, privezaka, podmetača za čaše, foto-albuma… U info-centru najavljuju da će vremenom ponuda suvenira će biti još raznovrsnija.

Ana i Aleksandar

– Svi ovi predmeti su suvenirskog tipa, na kojima piše da su iz Čačka. Za sada radimo sa starim dobavljačima, većinom iz Čačka, ali ima ih i iz Beograda, Pančeva, Niša, Požege… Uskoro ćemo obogatiti ponudu, jer ćemo imati ukupno 20 dobavljača. Posetiocima poklanjamo razglednice, mape grada, brošure, odnosno celokupan promotivni materijal. Pored informacija koje mogu dobiti o celokupnoj turističkoj ponudi, smeštaju, manifestacijama, znamenitostima i mogućnostima aktivnog odmora, zainteresovani mogu pogledati i promotivni film – kažu Ana Ivanković i Aleksandar Nikitović, zaposleni u info-centru, koji navode da su za sada glavne mušterije Čačani, koji kupuju suvenire kao poklone za svoje goste iz drugih gradova ili za prijatelje. Zbog pandemije malo je organizovanih grupa i stranaca, ali se u info-centru nadaju da će se to promeniti.

– Mnogi sugrađani dođu da nešto pitaju, kažu nam da je dobro što najzad postoji info-centar i suvenirnica u samom gradu. Sviđa im se prostor i kažu da smo na dobrom mestu, jer svako ko poseti Čačak, uglavnom dođe i do trga – kažu Ana i Aleksandar.

Osim prostora na gradskom trgu, odranije postoje info-centri u Ovčar Banji i u okviru Memorijalnog kompleksa „Tanasko Rajić“, na Ljubić brdu. Radno vreme info centra u Čačku je od 8 do 20 časova, radnim danima i subotom do 14 časova. Prilikom otvaranja info-centra najavljeno je da će biti organizovane i kreativne radionice, sa ciljem da se turisti upoznaju sa načinom izrade nekih od izloženih suvenira.

V. T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.