Aktuelno Zdravstvo

REKONSTRUKCIJA PORODILIŠTA-PORODILJE SMEŠTENE NA ODELJENJE GINEKOLOGIJE

Pre nekoliko dana, počela je prva ozbiljna rekonstrukcija zgrade Porodilišta, nakon 150 godina, koliko ova zgrada postoji.  Tokom izvođenja radova u ovoj zgradi, porodilje i ginekološke pacijentkinje raspoređene su onako kako su to potrebe nalagale, u druge prostorije, zapravo trenutno se za Porodilište i Odeljenje Ginekologije koriste suteren i prvi sprat ove zgrade.

Dok traje rekonstrukcija Porodilišta, za koju je predviđeno 45 dana, nekada glavni ulaz na Odeljenje ginekologije, sada je izlaz za novorođenčad. Parking ispred nekadašnjeg ulaza u Porodilište je zatvoren, a trudnice na ovo Odeljenje ulaze u suterenski deo Ginekološkog odeljenja, gde su se nekada nalazile samo ambulante. Sada se u tom delu i dalje nalaze ambulante, ali i sobe za prijem ginekoloških pacijentkinja, dok je prvi sprat Ginekologije potpuno prilagođen potrebama Porodilišta. Svaka porodilja, kao i do sada, ima gde da bude primljena, porođena i smeštena na oporavak. Kako ističe direktor Bolnice dr Radoslav Milošević, iako je rekonstrukcija počela, a pre toga se zgrada za nju i pripremala, nikakvog ometanja u radu nije bilo.

Sadašnji ulaz za porodilje

– Potpuno normalno se funkcionisalo i tokom pripreme za rekonstrukciju, i tokom porođaja i tokom hitnih intervencija. Samo elektivne ginekološke operacije (one koje nemaju hitnost i zakazuju se za nekoliko meseci), biće odložene, umesto da budu u novembru ili decembru, radiće se u januaru – kaže direktor Bolnice. On napominje, da sada ipak, zbog smanjenog kapaciteta, ukoliko pacijentkinje žele, elektivne ili neke druge operacije mogu odraditi u KC „Kragujevac“, sa kojim je menaxment naše Bolnice postigao dogovor. Isto tako, prosleđen je dopis lekarima u opštinama Ivanjica i Gornji Milanovac, da trudnice sa ovog područja takođe mogu da izaberu da se porode u Bolnici u Užicu ili u zdarvstvenoj ustanovi u Kragujevcu.

 

ŠTA SVE PODRAZUMEVA REKONSTRUKCIJA PORODILIŠTA

Prema rečima direktora Bolnice dr Radoslava Miloševića, projektom nije predviđeno proširenje kapaciteta prostorija, jer se rekonstrukcija radi u već postojećem objektu, ali da zato podrazumeva obnavljanje od poda do tavana.

– Očekuje nas kompletno uređenje, od podova, zidova, instalacija, neke prostorije koje su imale više postelja biće pregrađene, tako da ćemo dobiti prostorije sa manje postelja, dakle potpuno nov komfor. Biće potpuno zamenjena stolarija, uređene operacione i porođajne sale, ali i ugrađen lift koji do sada nije postojao, a čiji nedostatak je bio veliki problem transporta operisanih pacijentkinja sa prizemlja na Porodilište – kaže dr Milošević i dodaje da projektom nije predviđena nabavka novih aparata, da Porodilište potrebnu opremu ima, ali da savremeniju očekuju kroz donacije u nekom budućem periodu.

Ukupna vrednost rekonstrukcije Porodilišta iznosi 41 milion dinara. Izvođač radova je firma iz Kragujevca, sa podizvođačem, s obzirom na obimnost posla i zadati rok za završetak rekonstrukcije od 45 dana. Doktor Milošević kaže da će ovih dana „finansijski krug“ biti potpuno zatvoren, tako što će oko 9,5 miliona dinara, koliko za sada nedostaje, donirati neki od većih lokalnih privrednika, kao što su „Sloboda“, „Milan Blagojević“, Auto – Čačak“ i „Unipromet“, a u pomoć će priteći i lokalna samouprava, ako bude potrebe.  Ministarstvo pravde je obezbedilo 27.400.000 dinara, a i Bolnica će učestovati sa dva miliona.

 

Оставите одговор