Grad

RENOVIRANA NAJSTARIJA I NAJPOZNATIJA KAFANA “CAR LAZAR”

Kafane su nekada bile najvažnija mesta okupqala, gde su se sklapala prijateljstva i poslovi, započiwale ljubavi i čekale zore uz tamburaše, a mnoge generacije su svaki dan započinjale baš u wima, uz jutarwu kafu i prelistavawe novina. Uprkos novim trendovima i savremenim mestima za izlazak, i danas se rado slušaju priče iz starih gradskih kafana, posebno o čuvenim boemima. Jedna od wih, „Car Lazar“, najstarija i najpoznatija kafana, osnovana davne 1883. godine, zadržala je duh starog Čačka. Prva velika restauracija kafane, sa tradicijom dugom 136 godina, usledila je ovog proleća i leta, a čast da učestvuje u timu koji je angažovan da renovira objekat pripala je Mariji Lukić, profesorki Mašinsko saobračajne škole i vlasnici studija “Šabi šik dizajn”.

Ponosna je i zahvalna što jedna od najstarijih kafana u Srbiji, koja danas posluje u okviru Ugostiteqsko turističkog preduzeća “Morava”, nosi i “njen pečat”. Ostala je dosledna “njenim” bojama, prirodnim, zemqanim, bakarnim i tonovima starog zlata, sa dodatkom tirkizne i “starinsko” zelene.  Zanimqivo je da je tokom uređenja kafana redovno radila, a neke sugestije davali su i gosti. 

– Odlučili smo se za neutralne, zemljane boje na koje smo nanosili druge tonove, kao što su tirkizni, ili stare srpske zelene nijanse, kako bi stvorili osećaj starine i patine. Kafana je oplemewena sitnim detaqima koji čuvaju duh starih vremena. Obnovqen je plafon, postavqen novi šank, ramovi na fotografijama starog Čačka su zamenjeni, a ambijent oplemewuju kamin, sat, telefon, komodica, kredenac u duhu nekadašwih vremena. Sliku stare srpske kafane upotpuniće lusteri sa kovanim gvožđem. Mnogo qubavi je uloženo, sve je ručno urađeno, a ja sam srećna što sam deo sebe i svog znawa ostavila sugrađanima kroz ovaj objekat – rekla je za naš list Marija Lukić, naglašavajući da je bilo veliko zadovoqstvo, ali i velika odgovornost da restaurira najstariju čačansku kafanu, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Direktorka Ugostiteljsko turističkog preduzeća “Morava” Verica Kostić, nakon što je videla Marijine radove, zamolila je da predloži kako bi se enterijer “Cara Lazara” mogao osvežiti.  

– S obzirom na to da sam videla šta i kako radi, nisam imala nikakvu dilemu da je Marija Lukić pravi izbor. I ona je bila oduševqena idejom uređewa enterijera “Cara” i odmah je počela da radi. Kako su tekli radovi ja sam bila sve zadovoqnija, a Marija je dokazala svoju kreativnost, znanje i umeće – izjavila je Verica Kostić.

Trem ispred kafane izgrađen je 1932. godine sa stubovima i ogradom od kovanog gvožđa, koja je privremeno uklowena i uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraqevu takođe je restaurirana. Urađeno je peskarenje, cinkovawe, niklovawe i farbawe i ograda je ponovo postavljena, kaže Borko Radović, menadžer kafane “Car Lazar”.     

– Radovi su započeli krajem aprila, od kuhiwe, preko unutrašwosti, do terase. Naravno, želeli smo da zadržimo prvobitan izgled kafane. Jedino smo kuhiwu modernizovali, što je neophodno za pružawe adekvatne kvalitetne usluge. Renovirawem smo želeli da vratimo nekadašwi reprezentativni renome kakav zaslužuje kafana “Car Lazar” i da na neki način postane turistička atrakcija grada. Pored toga što je objekat renoviran, usledile su i organizacione promene, reorganizacija poslovawa, koja je propraćena edukacijom osoblja u cilju poboljšanja kvaliteta usluga – podseća Radović.

U “Caru” možete uživati u tradicionalnim, nacionalnim, domaćim jelima, kao i specijalitetima sa roštilja, dok vam tamburaši sviraju starogradske pesme.   

– Smatramo da kafana bez muzike nije kafana. Posledwa tri meseca, svakog petka sviraju tamburaši, a od 10. decembra svako veče do Nove godine gosti će moći da uživaju u “muzici na uvce”. Sve zainteresovane firme za organizovwe prednovogodišnjih proslava mogu se javiti, a lokal je pogodan i za mawa slavqa, kapaciteta do 70 qudi. Naravno, biće organizovan doček Nove godine, kao i proslava Božića i Srpske nove godine – napominje menaxer ove kafane.  

“Car” je ugostiteljski objekat koji odoleva vremenu i koji, pored starih, vernih gostiju, privlači i omladinu koja želi da oseti duh starog Čačka i tradicionalne kafane.  

– “Car Lazar” je nekada bio mesto okupljawa starih Čačana i to se prenosilo s kolena na koleno. Želimo da vratimo nekadašwi gradski, kafanski duh, staru, kafansku, tradicionalnu, autentičnu atmosferu. Promewena je starosna struktura osoblja, ali i gostiju. Danas u ovu kafanu dolaze sve generacije, osim starih Čačana koji decenijama ovde provode svoje vreme, zabeležen je trend povećawa mlađih gostiju. Lepo je videti da zajedno sede dede i wihovi unuci, ili da roditeqi svojoj deci u ovoj kafani slave prve ili 18. rođendane – ponosno kaže Borko Radović.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.