Kultura

REVOLUCIJA KOJA TRAJE

REVOLUCIJA KOJA TRAJE

Osvrt na predavanje „100 godina Oktobarske revolucije 1917 – 2017“, u okviru Kulturno – obrazovnog programa Doma kulture i Ruskog književnog kruga Čačak

Veliki jubilej značajnog istorijskog događaja, jedne prekretnice u istorijskom trajanju moderne Evrope i sveta u Čačku ima različite oblike obeležavanja. Prvi deo predavanja (sreda, Klub Doma kulture), najvećim svojim delom, kroz kazivanje Gordane Nedić iz Ruskog književnog kruga – Čačak, se odnosio na značaj i inovativnost plakata, kao umetničke forme novog socijalističkog društva, kojim se nove vlasti na samom svom početku obraćaju nepismenim radnicima i seljacima. Kao primer, izdvojeni su plakati Vladimira Majakovskog. Govorilo se, naravno i o značaju i začecima ruske umetniče avangarde. Zanimljivo i dobro pripremljeno predavanje, jedino je moglo nešto kraće trajati zbog pažnje slušalaca.

Drugi deo večeri je bio potpuno drugačiji. Vladimir Medenica, filozof, prevodilac i izdavač je sugestivno iznosio svoje viđenje Oktobarske revolucije, u dobroj meri zasnovano na kritičkom mišljenju konzervatinih ruskih mislilaca, ali i onih koji su im prethodili, o značaju, ali i o osporavanju same revolucije o onom što joj je prethodilo i što je nužno dovelo do nje same. Medenica je više naglasio stavove i mišljenja onih, koji su poput Dostojevskog, videli izvesnost, pa i nužnost revolucije. I ovo kazivanje je bilo dugo i zajedno sa prvim, sve skupa je trajalo 90 minuta. Nije bilo vremena za pitanja publike, za drugačija mišljenja i poglede. Nedostajalo je upravo to, razmene mišljenja i jedan sasvim drugačiji pogled. Prisustvo i kazivanje jednog istoričara ili sociologa, koji bi iz svog ličnog ugla i ugla nauke kojom se bave sagledali događaj koji je bez sumnje obeležio tok istorije novog doba, a pre svega XX veka, bio je potreban i nužan, da bi što bolje sagledali sve, ili bar one najvažnije aspekte Oktobarske revolucije.

Оставите одговор