Selo

РОД ПАПРИКЕ МАЊИ И ДО 40 ОДСТО

РОД ПАПРИКЕ МАЊИ И ДО 40 ОДСТО

Пољопривредници чачанског краја не памте овако тешку годину, јер су тропске врућине и хроничан недостатак падавина значајно умањили род готово свих гајених култура. И род паприке је ове године умањен за 30 до 40 одсто у поређењу са вишегодишњим просеком, па чак и више код појединих произвођача.

Због високих температура, паприка је у овој сезони раније стасала, па је њена берба сада у пуном јеку. Иако је по правилу она црвена, од које се припрема ајвар, увек стасавала знатно касније, у овој сезони је почела да зрели чак и двадесетак дана раније. Ипак, оно што је највише забринуло произвоћаче, приноси ове повртарске културе су, због дуготрајне суше, умањени чак и до 40 одсто у поређењу са прошлогодишњим. И у погледу квалитета, за произвођаче паприке биће ово једна од лошијих берби, јер плодови брзо пропадају уколико се одмах не оберу. 

Како истиче Гордана Шекељић из Трнавске Балуге, мештани њеног села не памте лошију годину за производњу паприке. Приноси су драстично умањени, а и квалитет парике је далеко лошији, јер има много оштећења од сунца. 

– Паприка није добра као прошлогодишња, има и првокласне, али је много више оне лошијег квалитета, тако да се може рећи да је квалитет осредњи. Ми смо нашу парцелу наводњавали,а али ни то није било довољно да би се сачувао целокупни род. На плодовима има много ожеготина и то није могло да спречи чак ни наводњавање. Заливали смо стално, али није вредело, све је изгорело од сунца – објашњава Гордана.

Шекељићи наводе да паприку производе на парцели од 90 ари и да су њени приноси, због суше, умањени за 40 одсто у поређењу са просеком који су остваривали ранијих година, изузимајући прошлу, када им је велику штету нанео град. И ове године су се определили за „слоново уво“ и „мерак“, јер су то сорте које су се показале одличним у претходним сезонама.

Гордана истиче да је паприка прошле године била скупља, а да је сада продаје по цени од 120 до 150 динара. На сву срећу, има сталне купце који јој долазе кући да пазаре парику. За оне захтевније у понуди има и врхунску паприку из пластеника, која је нешто скупља од ове са поља. 

Све у свему, како наводе Шекељићи, ово је једна од тежих сезона, јер је захтевала изузетно висока улагања. 

– Улагања су огромна, све је поскупело, ђубриво, гориво, семена, пестициди… Репроматеријал је сваке године све скупљи, а и берба паприке тражи и додатна средства. Бераче плаћамо од 450 до 500 динара по сату, а уз то треба за њих организовати превоз, припремити храну и пиће. Све је мање сезонских радника, за њима влада велика тражња, тако да смо веома задовољни што смо успели уопште и да их пронађемо, јер паприка мора да се обере – каже Гордана.

Шекељићи се више од 40 година баве повртарском призводњом. Производе зелену салату, купус, кромпир… Истичу да је у овој сезони све подбацило и да због тога планирају да догодине засеју кукуруз, јер имају обезбеђено наводњавање, док ће површину под паприком значајније умањити.

Пољопривредни стручњаци кажу да је овогодишњи род паприке у чачанском крају мањи за 30 до 40 одсто у односу на вишегодишњи просек. 

– Прошле године су приноси паприке били одлични. У просеку, на отвореном достизали су од 30 до 35 тона, а у пластеницима од 40 до 45 тона по хектару. У овој сезоније суша је узела велики данак, па су приноси паприке знатно нижи. На отвореном су од 25 до 30 тона. У мањим пластеницима, где је паприка имала добро проветравање и наводњавање, и род и квалитет су одлични. Проблема је било у већим пластеницима, за које пољопривредници нису могли да обезбеде довољне количине воде, па су ту и род и квалитет парике нешто лошији  – рекао је Милан Дамљановић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.