Grad

RODITELJI SLUČAJNO SAZNALI DA SU HULIGANI NEKOLIKO PUTA PROVALJIVALI U VRTIĆ „BOŠKO BUHA“

U vrtiću “Boško Buha”, koji se nalazi u Mesnoj zajednici “Košutnjak” nije bilo neubičajeno da roditelji u 15 časova zatiču u dvorištu ustanove opasne pse, baš u vreme kada svoju decu izvode iz vrtića.  Nije bilo neubičajeno da je fasada zgrade ruinirana raznim natpisima (kakva je i sada), s obzirom na to da je ograda ovog vrtića stara nekoliko decenija. Ono što je već alarmanto je nekoliko provala u vrtić, koje su se dogodile u proteklih nekoliko dana. Roditelji su za to saznali sasvim slučajno, jer su videli policijske službenike i vozila ispred vrtića, kada su ujutru dovodili decu.

Naime, rekonstrukcija višedecenijske ograde u “Buhi” je u toku, ali odobrena su sredstva samo za njenu polovinu, što sigurno neće rešiti problem upada huligana.

Prema pričama roditelja, čija deca pohađaju ovaj vrtić, sasvim slučajno, na roditeljskom sastanku, gde su teme bile Dečija olimpijada i novogodišnji paketići, jedan od roditelja pitao je zbog čega je prethodnih nekoliko jutara viđao policiju u vrtiću i tako su, sasvim slučajno saznali da je vrtić obijen nekoliko puta, a da su svoju decu uvodili unutra dok je istraga bila u toku.

Kako priča jedan od roditelja M. S, vaspitačice su rekle da je bilo nekoliko provala u vrtić, da su provalnici razbili staklo, koristili toalete, kao i da su otuđili određene stvari, nije precizirano o čemu je reč. Deca su, kao i svakoga jutra i tih jutara ulazila u vrtić i bila smeštana u svoje sobe. Roditelji o ovim incidentima nisu bili obavešteni.

Jedan od roditelja postavio je pitanje šta je sa video nadzorom u ovom vrtiću, jer je baš on, zajedno sa ostalim roditeljima, izdvojio novac, koji je bio deo potrebnih sredstava da bi se obezbedio video nadzor. On je bio postavljen, ali kamera više nema.

S obzirom na to da se od skoro u predškolskim ustanovama primenjuje novi program rada, koji podrazumeva, kako su vaspitači objasnili roditeljima, istraživački rad, zapravo učenje kroz igru, mnogi roditelji pitaju se zbog čega su na početku godine morali da izdvoje više od 1.000 dinara za radne sveske, koje više nisu prioritet.

– Često se pitam šta zapravo ulazi u cenu vrtića. Šta mi to plaćamo, grejanje i hranu? Treba radna sveska, kupuju roditelji. Treba deca da budu uniformisana za “nastup”, majicu kupuju roditelji. Treba klima uređaj u vrtiću, pare sakupljaju roditelji. Trebaju novogodišnji ukrasi, pare sakuplJaju roditelji. Treaba da se zasadi cveće, postave klupIce, roditelji u akciji – priča jedna majka R. K. Ona, sa druge strane, ne poriče da je zahvaljujući volji, trudu i želji zaposlenih u ovom vrtiću, njegov enterijer zablistao, zbog oslikavanja zidova, koje su radile neke vaspitačice, zahvaljujući ukrasima koje su pravile, ali takođe, ističe da su novčana sredstva uglavnom obezbeđivali roditelji.

Vrtić “Boško Buha” nalazi se preko puta OŠ “Ratko Mitrović”, koja je trenutno gradilište. Odmah pored je godinama “ozloglašeni “ poligon. Ovaj kraj decenijama unazad bio je poznat kao kraj u kom se diluje droga, i u kome se okupljaju „problematični“ tinejdžeri“.

Ipak, kako kažu mnogi od roditelja čija deca idu u vrtić “Boško Buha”, bez obzira gde se zgrada nalazi, osnovna bezbednost za decu mora da postoji.

– Kako da se osećam sigurno, ako slučajno saznam da je vrtić obijen nekoliko puta. Kako da ne pomislim da zaista nema smisla da ovakve vrste ustanova ne budu “pokrivene video nadzorom” – kaže R. K.

Roditelji sa kojima  smo razgovarali kažu da su im vaspitači rekli da su pojačane policijske patrole, ali, kako kažu to njima ne znači ništa. Mnogi od njih čak misle da ni video nadzor u ovom kraju grada nije dovoljan i da bi vrtić trebalo da ima čuvara.

I. M.

3 thoughts on “RODITELJI SLUČAJNO SAZNALI DA SU HULIGANI NEKOLIKO PUTA PROVALJIVALI U VRTIĆ „BOŠKO BUHA“

  1. Što se tiče vrtića novac je dat za video nadzor,a potrošen je ko zna za šta. Glupo je to što kažete „problematični tinejdžeri“,a ta ista decu su oslikavala taj vrtić i crtali likove iz crtaća. Ovaj kraj je miran,nekada je bio to što ste naveli. Niko iz našeg kraja nije nikoga ubio,dok su nama ubili dva nedužna i mlada mladića A.J. i M.M. Sramota! Idite u druge krajeve pa vidite koliko je naš kraj miran i koliko su naša deca vaspitana. SRAAAMOTAAAAA!

  2. Da na zalost jeste obijen ali niti su stakla razbijena niti smo pokradeni u toj meri kao sto se navodi. To mogu da kazem jer sam radnik bas u ovom Objektu. Naglasicu da je Direktor P. U. Radost odmah reagovala i obavila razgovor sa Celnim ljudima naseg grada koji su ujedno i nasi Osnivaci. Zahvaljujući Direktorkinoj brzini, upornosti i brizi na tom razgovoru problem je odmah resen. Dobili smo sredstva za ostatak ograde, video nadzor, alarm i zamenu celokupne fasade. A ONO STO JE U CELOJ SITUACIJI NAJBITNIJE DA SU VASA DECA NA SIGURNOM MESTU I DA SU BEZBEDNA. Jos jednom molim roditelje da ne sire dezinformacije i da samo malo budu strpljivi sve se ubrzano resava. Hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.