Društvo

РОМИ У ЧАЧКУ ПРОСЛАВИЛИ СЛАВУ БИБИЈУ – СА ПЕСМОМ И ИГРОМ УЗ ПОРОДИЦУ И ПРИЈАТЕЉЕ

„Анде Бибијако састипе“, или „У здравље Тетке Бибије“, овом здравицом почела је и овогодишња прослава велике заштитнице Рома. Уз славски колач, музику, песму, игру, са бројним пријатељима прославили су је и ове године чачански Роми. Више од 450 званица окупило се прошлог петка, 11. марта, у ресторану „Ракићевић“. Част да ове године буде домаћица припала је Радмили Ристић, која је баш за ову прилику дошла из Алкмара у Холандији, где живи и ради скоро три деценије.

Радмила Ристић, домаћица овогодишње славе Бибије (у средини)

– Ово је за мене било велико задовољство и прелеп осећај, који тешко могу да опишем! Чекала сам ову част скоро десет година, када сам се пријавила да желим да са својом породицом будем домаћица славе. Нажалост, нисам могла да долазим сваке године за Бибију, јер радим и велики је то пут, али трудим се да сам ту са породицом кад год могу. Сада нам је било прелепо, па ћу сигурно настојати да и убудуће редовније долазим  – рекла нам је Радмила, рођена у Бечу, али породичним коренима везана за Чачак, у коме је одрасла и школовала се.

Требало је организовати славље за толики број људи. Кажу, од како се слави Бибија, никада није био тако велики скуп у Чачку за ову ромску славу. Радмила је успела све да организује уз доста труда, али захваљује својим школским друговима Ћурету и Слободану Лаковићу, који су јој много помогли, да столови буду богати разноврсном храном и пићем.

Верски празник Бибију славе Роми православне вероисповести у целој Србији и широм света, али у различито време. Објашњење је да Теткица Бибија, исцелитељка и заштитница породице, а посебно деце, стиже у различите датуме до сваког места како би излечила децу. То је један од разлога што се, како каже Радмила, за ову славу не окупљају Роми у Холандији. Углавном пада у време Васкршњег поста, као што је ове године прослављена у Чачку.

На славу у ресторан „Ракићевић“  дошле су многе ромске породице, али и званице, пријатељи и комшије Срби.

И овај лепи традиционални празник, повод је био за велико окупљање Рома. То је увек прилика за дружење и весеље, да покажу колико се радују животу! То се не може замислити без добре песме и игре. Тако је било и овог пута уз Јелену Марковић, „Цунами бенд“ и познатог трубача Марка Марковића, зета Радмиле Ристић.

– Надамо се да ћемо одржати ову лепу традицију и да ће млади нараштаји наставити да славе Тетка Бибију – каже Радмила.

В. Т.

Чудотворна Тетка Бибија, 1929. Године, добила је и своју икону. На њој је приказана као типична Ромкиња, окружена децом и другим женама, у карактеристичној ношњи. У другој верзији приказана је раширених руку испод крошње крушке, поред које у неким крајевима славе славу, уз обавезно украшавање дрвета. И на тој икони окружена је децом, којој према веровању, током године дарива здравље, напредак и срећу.

Празник Теткица Бибија је 2019. године уврштен у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.