Društvo

„Sa zagađenjem na Vi“ – onlajn tribina na temu zagađenja Zapadne Morave

Neformalna grupa „Zeleni talas“ organizuje u utorak, 22. decembra u 18 časova, onlajn tribinu „Sa zagađenjem na Vi“, na temu zagađenja Zapadne Morave. Svi zainteresovani se mogu prijaviti i učestvovati u događaju. Tribina se organizuje u okviru projekta “Za čistu Moravu”, podržanog od Mladih istraživača Srbije (MIS), Beogradske Otvorene Škole (BOŠ) i Evropske Unije (EU). Govoriće panelisti dr Dragana Đorđević, naučna savetnica Instituta za hemiju Univerziteta u Beogradu i Dragiša Petrović, predsednik udruženja “Sove na oprezu”. Nakon panela, učesnici će imati priliku, da u manjim grupama, diskutuju o mogućim rešenjima problema zagađenja.

Prijave za online tribinu potrebno je poslati na: eko.zelenitalas@gmail.com. Zbog formata tribine, broj učesnika je ograničen.


„Zeleni talas“ je nastao kao reakcija na dugogodišnje zanemarivanje zagađenja reke Zapadne Morave i drugih ekoloških problema grada Čačka i okoline. Ova neformalna i neprofitna platforma ima za cilj podizanje svesti o zaštiti životne sredine i ekološkim problemima sa kojima se svakodnevno susrećemo, a kroz svoje aktivnosti želi da formira javni prostor za horizontalno i neometano komuniciranje na pomenute teme kroz iznošenje proverenih informacija, kao i da pruži podršku aktivnijem učešću svih zainteresovanih za navedene probleme.

Kao najavu svojih aktivnosti neformalna grupa je oslikala mural u ulici Svetog Save, koji ukazuje na višeslojni problem zanemarivanja zagađenja Zapadne Morave. Vuk Đurić – Endo, umetnik koji je oslikao mural, pronašao je inspiraciju za rad i kroz kolaž ribe, sastavljene od glavnih zagađujućih materija reke, postavio pitanje – Ko zagađuje Moravu? Na to pitanje Zeleni talas je pokušao da pruži odgovor kroz animirani video kojim ukazuje na najveće izvore zagađenja Zapadne Morave i njenih pritoka:


Takođe, veliku pažnju i reakciju javnosti na društvenim mrežama izazvao je video iskopavanja šljunka iz Zapadne Morave kod Donje Gorevnice. Nekontrolisanom eksploatacijom menja se korito i remeti se prirodni tok reke, čime se povećava rizik od poplava i promene vodostaja. Sve to nepovoljno utiče na već ugroženi biljni i životinjski svet reke.

https://www.youtube.com/watch?v=1b0YBmvFGxE

Za više informacija zapratite stranice „Zelenog talasa“ na Facebook-u i Instagramu, ili nam pišite na mejl: eko.zelenitalas@gmail.com


FB stranica: https://www.facebook.com/eko.zelenitalas
Instagram: https://www.instagram.com/eko.zelenitalas/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.