Aktuelno Društvo

САЧУВАНЕ ПЛОДНЕ МОРАВСКЕ ЊИВЕ, ОДЛАГАЛИШТЕ МАТЕРИЈАЛА ЗА АУТО-ПУТ НА ДРУГОЈ ЛОКАЦИЈИ

ДИРЕКТОР ЈП „КОРОДОРИ СРБИЈЕ“ АЛЕКСАНДАР АНТИЋ ПОСЕТИО ПОМОРАВСКА СЕЛА

Тридесетак породица из пет чачанских села – Горичана, Заблаћа, Мршинаца, Кукића, Трнавске Балуге, коначно су одахнули, јер ће, како су рекли, опет имати мирнији сан. Успели су оно за шта су се месецима борили – око 65 хектара плодне земље на десној обали Западне Мораве, са којих остварују значајне приходе, остаће за пољопривреду, а не за одлагање материјала за будући ауто-пут.

Окупљени и удружени решили су свој велики проблем. Али, како су рекли и данас у Кукићима, приликом посете Александра Антића, директора „Коридора Србије“ и градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, то не би успели да нису имали разумевање, пре свега њих двојице и њихових сарадника, као и руководства „Bechtel ENKЕ“, америчко-турске компаније која изводи радове на Моравском коридору.

– Ово је велики дан за наше пољопривредне произвођаче! Њихов захтев био је веома смислен и оправдан – да земља на којој су радили годинама и деценијама, где су стварали дивне засаде кромпира, кукуруза, поврћа, остане ту, јер они не могу да изместе производњу, а ни да нађу адекватне парцеле, да би наставили исти посао. Одлагалиште материјала са ауто-пута од Мрчајеваца до Прељине неће бити на овим парцелама, већ измећу старог корита Западне Мораве и трасе ауто-пута. Њихов зној и велику енергију морали смо да уважимо. Наишли смо на разумевање у „Кородорима Србије“, код Александра Антића и његових сарадника, а онда и у Влади Србије и компанији „Bechtel ENKЕ“. Тако смо дошли до ове, за нас Чачане, велике победе! – истакао је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка и захвалио Антићу на брзом реаговању.

Радови на Моравском коридору теку предвиђеном динамиком, изјавио је Александар Антић, директор „Кородора Србије“. Тренутно се највише ради на деоници Појате – Крушевац, припреме су почеле и на секцији 8, тачније од Адрана према Мрчајевцима, а очекује се да ће у августу радови почети и од Мрчајеваца према Прељини. За годину дана, сматра Антић, ауто-пут Моравски коридор биће потпуно завршен.

Он је изразио задовољство квалитетом и динамиком радова, као и тесном сарадњом са свим градовима и општинама на траси будућег ауто-пута.

– Градимо ауто-пут за грађане, да би се унапредио квалитет њиховог живота. Овом путу гравитира готово милион становника и морамо да тражимо решења која су у најбољем интересу свих који живе у овом крају. Није лако градити ауто-пут, који сви хоће, али би да он не буде близу њихове куће, да не пролази кроз њихову земљу. А то није могуће! Зато је важно да направимо ауто-пут са што више користи, а што мање негативних последица. То смо у овом случају успели сви заједно… Импресиониран сам овдашњим засадима, организацијом људи у овом крају, јер ово овде храни Србију – рекао је, поред осталог, Антић.

Захвалио је директор „Кородора“ свима који су допринели проналаску најбољег решења, али пре свега мештанима.

Неверице мештана, можда, је било до данас. Они који су се окупили у Кукићима јединствени су у оцени да, без заједништва, не би успели. О томе су говорили Зоран Драговић Гуслар из Заблаћа, Алекса Спасојевић из Кукића, Зоран Тутуновић из Рајца…

– Скупили смо се, договорили, одмах је реаговао одборник Драган Штављанин, а онда и од градоначелник Тодоровић. Што је обећао, то је испунио! Сачували смо наше парцеле. Ово је доказ шта значи наша слога, а њихова добра воља – рекао је Тутуновић.

Тодоровић је обећао да ће ускоро у том подручју бити боља инфраструктура, пре свега саобраћајнице.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.