Grad

ŠANSA ZA OPORAVAK DOMAĆEG TURIZMA – PODELA NOVIH VAUČERA I ZA ATOMSKU BANJU

Najavljene dodatne dve milijarde dinara za turističke vaučere za odmor u Srbiji trebalo bi da donesu oporavak domaćem turizmu, nakon što prođe vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa. Prema najavama Rasima Ljajića, ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, biće obezbeđeno oko 400.000 novih vaučera, koji će, osim u banjama i na planinama, moći da se koriste u Beogradu i Novom Sadu. Budući da će ovog leta, zbog straha od kovida-19, ali i ograničenja putovanja, mnogi odustati od turističkih destinacija u inostranstvu, računa se da će biti veliko interesovanje domaćih turista za akciju podele vaučera, čime bi se bar delimično nadomestio očekivani manjak stranih turista. 

Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačka, kaže da će se vaučeri moći koristiti u Atomskoj banji u Gornjoj Trepči, koja je jedina destinacija u našem kraju prema programu nadležnog Ministarstva. On podseća da je banja u Gornjoj Trepči i prethodnih godina bila u vaučer-programu i da je zahvaljujući tome znatno povećan broj domaćih turista, a prošle godine produžena je i sezona.

– Inače, više od 60 odsto noćenja tokom godine na teritoriji Čačka, ostvaruje se upravo u Atomskoj banji, u kojoj turisti ostaju u proseku deset dana. Početkom godine u Srbiji je bilo podeljeno više od 100.000 vaučera, za koje je vladalo veliko interesovanje. Već u januaru i februaru U Gornjoj Trepči su imali jedan broj turista, ali je to presečeno zbog epidemije i vanrednog stanja. Podela novih vaučera može pomoći da se spasi sezona. U banji postoji i veliki broj turističkih objekata sa manjim smeštajnim kapacitetima (sa desetak ležajeva) i njihovi domaćini nam se javljaju i baš se raduju ovoj meri – navodi Jakovljević.

Pored toga, dodaje on, u Čačku i okolini postoje mnogi lokaliteti za aktivan odmor u prirodi, za koji će ove godine sigurno biti veće interesovanje. Pored predstavljanja na svom sajtu i portalu Ovčarsko-kablarske klisure, predela izuzetnih odlika, kao i drugih zanimljivih i veoma atraktivnih lokaliteta na teritoriji našeg grada, Turistička organizacija Čačka osmislila je i promociju preko medija i digitalnih mreža. Jakovljević kaže da ovaj vid promovisanja već daje rezultate, da se javljaju zainteresovani pojedinci, kao i turističke organizacije iz drugih gradova.

– Sama Ovčarsko-kablarska klisura, pored materijalnog i dugovnog bogatstva, zanimljiva je baš za aktivni odmor. Nemamo mnogo smeštajnih kapaciteta u samoj klisuri, ali ih ima grad Čačak, koji je takođe atraktivan zbog bogatstva kulturno-istorijskim nasleđem. Za turiste su sigurno interesantni i manastiri van klisure, blizu je i Atomska banja… Zato verujem da ćemo ove godine uspeti da dovedemo veliki broj domaćih turista u naš kraj – smatra Jakovljević.

Auto-kamp u Ovčar Banji neće moći ove godine da uđe u ponudu, ali Jakovljević podseća da se od novembra prošle godine vode pregovori sa Auto-moto savezom Srbije, da tu lokaciju ustupi na tridesetogodišnje korišćenje TOČ-u, nakon čega će ovaj nekada veoma popularan auto-kamp biti rekonstruisan.

– Sigurni smo da će ova lokacija biti ponovo privlačna, da ćemo dobiti još jedan kvalitetan smeštaj u samoj klisuri. Ipak, to će sve potrajati, tako da u najboljem slučaju možemo očekivati da će u maju sledeće godine primiti prve goste – ističe Jakovljević i dodaje da se u samoj Ovčarsko-kablarskoj klisuri sprovode redovne aktivnosti i da je u toku ozelenjavanje i rekonstrukcija parkovskih površina.

V. T.

INFO-CENTAR U DOMU KULTURE

Uskoro, najverovatnije do 1. juna, u samom centru grada, u objektu Doma kulture, biće otvoren info-centar. Prema rečima Jakovljevića, to će biti moderan prostor, prvi takve vrste u samom centru grada, u kome će turisti pored važnih informacija, moći da kupe i suvenire.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.