Politika

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Градског одбора СНС Чачак

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ Градског одбора СНС Чачак

Верујемо да су свима у Србији већ преко главе ставови самозваних експерата, који се у све разумеју и свима путем друштвених мрежа и страначких саопштења “соле памет” о томе да ли је нешто законито или незаконито, уставно или противуставно, да ли је вакцинација корисна или штетна, какве ће еколошке последице имати одређене активности…, а да о томе немају потребно знање, јер ни највећи светски умови не могу да се око појединих тема и дилема беспоговорно сложе. Ипак, најлакше је бити против, критиковати сваки потез власти, па макар то било већински прихваћено, од струке подржано и за будућност читавог човечанства корисно.
Дилема да ли се треба вакцинисати против пошасти 21. века – COVID-a 19 и треба ли то да учине сви, сем оних који су из здравствених разлога онемогућени, сматрамо да не би требало да постоји, посебно код људи чији је задатак да брину о здрављу других. На шта личи да лекар или медицинска сестра лече и брину о пацијентима са тешким симптомима ове опаке болести, а да нису предузели превентивне мере како се и сами не би заразили. Очито да некима нису довољни научни аргументи, па терају по своме, али би држава и наш здравствени систем били тотално неодговорни када би такво понашање толерисали. Уосталом, мере на санкционисању запослених у медицинским установама који се нису имунизовали, предузеле су бројне развијене земље света, па се поставља питање зашто би Србија била изузетак. Не треба пренебрећи чињеницу да је велики број лекара и медицинских сестара изгубио живот у борби са  COVID-ом 19, посебно у време док није произведена вакцина. Колики би допринос данас ти људи дали и колико живота до сада спасили да су били у прилици да се имунизују?
Ваљда је беспотребно подсећати на то да је у минулим деценијама на милионе дечијих живота сачувано захваљујући редовној и обавезној вакцинацији против бројних заразних болести, које су данас скоро искорењене у читавом свету. Да ли је неко наше родитеље тада питао и узбуњивао различитим лажима и дезинформацијама о штетности имунизације? Колико би малишана страдало у најранијем детињству или имало тешке последице по здравље да нису пронађене вакцине против туберкулозе, хепатитиса, дечије парализе, тетануса, дифтерије, великог кашља, заушака, богиња…? На жалост или на срећу у неко раније време нису свима биле доступне друштвене мреже и различити, пре свега електронски медији, где свако, па и највећи незналица, може да изнесе свој став о свему и свачему, без икакве одговорности, а да то неко наивно прихвати и као пожар распири на све стране.
Мада и струка по одређеним питањима има различит став, неопходно је укључити макар мало здравог разума и схватити да је у овом тренутку вакцинација једина брана опакој болести, посебно јер је медицински доказано да су негативне последице овог чина минорне. Наш народ има мудру изреку на ту тему – “Боље спречити, него лечити”. Ко хоће да разуме, схватиће. Оним другима нема помоћи.

Информативна служба ГО СНС Чачак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.