Društvo

Saveti i preporuke o zdravim životnim navikama mladih u Srbiji

Istine i zablude o pravilnoj ishrani

Saveti i preporuke o zdravim životnim navikama mladih u Srbiji

Došao je i taj period u godini kada volimo da preterujemo. Bilo da je to kupovina, hrana, piće, praznična euforija nas mami da prekršimo razna pravila i ograničenja koja smo sami sebi postavili. Mnogi će reći – pa dobro, pazio sam šta jedem tokom čitave godine, sada mogu sebi dati malo oduška. I to je sasvim u redu, ali da bismo se i posle praznika osećali dobro, moramo ipak postaviti neke granice i ne preterivati.

Studenti, vrlo često budu prvi na tapetu kada je preterivanje u pitanju.  Kako zbog nedostatka iskustva, tako i zbog stresnog perioda koji im predstoji – januarski ispitni rok. Kada preterivanje i praznici prođu, onda većina želi da što pre izgubi nagomilane kilograme i pribegava raznim neproverenim dijetama. Vrlo dobro znamo da je naš organizam nalik najsavršenijoj mašini sastavljenoj od međusobno isprepletanih i zavisnih delova, koji teško mogu funkcionisati jedan bez drugog. Zato je izuzetno važno voditi računa o namirnicama koje biramo svakog dana, kao i koje metode primenjujemo ukoliko želimo da izgubimo kilograme. Evo nekih istina i zabluda o pravilnoj ishrani:  

  1. Rigorozna ishrana je pravilna ishrana – apsolutno NE. Rigorozna ishrana koja je usko povezana sa ultra brzim i rigoroznim dijetama nije zdrava za naš organizam. Efekti ovakve ishrane ne mogu se pratiti na duže staze, a kilogrami koji se ovakvim dijetama izgube se vrlo brzo vrate. Pored toga metabolizam postaje usporen pa se lakše gojimo.  
  2. Zdravo se hranim kada jedem samo jednu vrstu zdrave namirnice i ništa drugo – Da bi bila pravilna, ishrana mora biti raznovrsna, a namirnice na našem tanjiru ne smeju se svesti na samo jednu vrstu voća, povrća, proteina i ugljenih hidrata. Regularan unos kalorija na dnevnom nivou je važan za mišićnu masu, koja je izvor naše snage i energije.
  3. Ne smem imati ni trunku masnog tkiva – Naprotiv, masno tkivo nam je potrebno za održavanje zdrave linije. U masnom tkivu proizvodi se hormon leptin koji je ključan za regulisanje štitaste žlezde i polnih žlezda. Kada nema dovoljno masnog tkiva, nema ni leptina i tako se usporava rad našeg metabolizma.
  4. Voće je puno šećera – U voću se nalaze glukoza i fruktoza, ili takozvani prosti šećeri. Međutim, njihova koncentracija je izuzetno niska i njihovo razgrađivanje u organizmu je drugačije i sporije u odnosu na veštački šećer. Voće sadrži minerale, vlakna i antioksidanse koji su korisni i neophodni našem organizmu i zato je važno da uvek bude deo naše ishrane.

Više o savetima i preporukama pravilne ishrane možete pronaći na dvadesete.rs, onlajn platformi namenjenoj edukaciji mladih o zdravim životnim navikama za jačanje i održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja koju je u oktobru mesecu pokrenula kompanija Galenika. Cilj platforme je da pruži mladima relevantne i proverene informacije koje mogu doprineti uspostavljanju zdravih životnih navika i vođenju zdravog životnog stila. Na taj način kompanija Galenika želi da podigne svest o uticaju koji zdrave životne navike imaju na prevenciju raznih nezaraznih hroničnih oboljenja koji su zastupljeni među mlađom populacija, a prvenstveno među studentima.

Više informacija možete pronaći i na Instagram i Facebook stranici Zdravo dvadesete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.