Društvo

SAVETOVALIŠTE ZA NEFORMALNE NEGOVATELJE

Planirano je da se u Čačku pilotira nova usluga iz oblasti socijalne zaštite “Savetovalište za neformalne negovatelje”, da se inicira saradnja svih aktera na tom zadatku i formira koalicija za zagovaranje za preraspodelu neplaćenog negovateljskog rada. Ova aktivnost je deo projekta „Razvoj savetovališta za neformalne negovatelje zavisnih osoba i promocija preraspodele neplaćenog rada“, koji realizuje “Amity” iz Beograda, u partnerstvu sa Udruženjem građana “Laris” iz Čačka i Crvenim krstom Kragujevac, a u okviru projekta „Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada“, koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Velike Britanije i njene Ambasade.

Prema rečima Nadežde Satarić, socijalne radnice iz Udruženja građana “Snaga prijateljstva – Amity” iz Beograda, koja ima višegodišnje iskustvo u radu sa starijim osobama, danas kod nas ima sve više obolelih od demencije, jer smo, nažalost, sve starije društvo. Kako je istakla, u ovom momentu svaki peti građanin Srbije ima više od 65 godina.  

 Ideja ovog projekta, pilotiranja i razvoja savetovališta za neformalne negovatelje osoba koje pate od demencije jeste da se rastereti porodica, da joj se pomogne da se lakše bori sa svim izazovima, u smislu negovanja i komuniciranja sa obolelom osobom. Takođe, kako je naglasila socijalna radnica, važno je i znati koji su to simptomi kada se treba obratiti lekaru da dijagnostikuje demenciju, jer ako se ranije otkrije, može se usporiti napredovanje bolesti, a time i olakšati porodici. 

– Odlučili smo da pilotiramo u Čačku i Kragujevcu, u Beogradu ovakvo savetovalište već funkcioniše. Ako se ova usluga pokaže korisnom, zalagaćemo se da se ona institucionalizuje i da bude finansirana iz sredstava budžeta grada. Veoma je važno da u ovom projektu učestvuju i lokalne samouprave. – naglašava Nadežda Satarić.

Psihijatar u Opštoj bolnici Čačak dr Slavica Jekić je podsetila da je danas životni vek produžen i da je lako živeti 80 godina. Medicina jeste napredovala, ali je još uvek problem da održimo mozak da funkcioniše kako treba i u poznim godinama, naglasila je dr Jekić. Za demenciju, kao i za sve ostale bolesti, bitno je na vreme uočiti problem. Prema njenim rečima, posedujemo veliki broj lekova koji mogu da uspore bolest i da preveniraju neke komplikacije u ponašanju osoba koje boluju od demencije.  

Inače, demencija se može javiti u različitoj životnoj dobi. Razumljivo je da je manji broj obolelih od ove bolesti do 70. godine života, a da je u poznijim godinama procenat obolelih veći. “Osoba koja ima 100 godina ne mora da bude dementna, ali može da bude i neko sa 40 godina”, zaključuje doktorka Jekić.

N. R.

PRVI TERMIN 17. MARTA

Savetovalište za neformalne negovatelje svih zavisnih osoba biće organizovano u prostorijama Centra za socijalni rad, na Trgu ustanka broj 1, u martu i aprilu dva puta mesečno, a od 1. maja svake sedmice, po tri sata, i to utorkom. Savetovalište će raditi 17. i 31. marta i 14. i 28. aprila, od 16 do 19 časova. U prva dva meseca u radu Savetovališta biće angažovani zdravstveni radnici, psihijatri, patronažne sestre, koje će pokazati kako negovati bolesnu osobu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.