Društvo

Шеклер: Нико није укинуо мере, а сви се понашају као да јесте, вирус ће наћи невакцинисане

Шеклер: Нико није укинуо мере, а сви се понашају као да јесте, вирус ће наћи невакцинисане

ИЗВОР: РТС

Доктор Миланко Шеклер, имунолог и микробиолог, од пре два дана и носилац Видовданске награде, каже за РТС да се заборавља да нису све противепидемијске мере укинуте, иако је вирус још увек ту и чека нас када се вратимо у затворене просторе.

Доктор Миланко Шеклер каже да није променио ставове и напомиње да противпандемијске мере нису укинуте и да их нико није зауставио.Разговор Бојане Марковић са доктором Миланком Шеклером

„Треба ставити акценат на оно чега треба још увек да се придржавамо, а овде је обрнуто – акценат је стављен на нормалан живот па је било много важније да могу весеља до 500 људи, да ресторани могу да раде, уместо да се у први план истакне да мере нису укинуте. Мислим на маске, на дистанцу и ограничен број људи – једа на четити квадратна метра“, истиче Шеклер.

Каже да су сви заборавили на мере и да често у продавници буде једини који носи маску.

„То нико није укинуо и нико није рекао да не треба да се придржавамо. Опала је контрола, али вирус је ту. То да ли је 70, 100, 150 или 300, не мења битно суштину, а суштина је да је вирус присутан и да ће нас чекати када се вратимо у затворене просторе“, упозорава Шеклер.

Каже да се плаши за људе који нису вакцинисани јер је сигуран да ће вирус да их нађе.

„Шири се драма због делта соја. Ја сам велики противник прављења драме око појединих облика вируса јер јавност не треба оптерећивати и набијати тензију. Тачно је да се делта сој шири нешто лакше“, каже Шеклер.

Подсећа да је за медије само пар дана било интересантно када се у Србији појавио алфа односно британски сој коронавируса, након чега су сви видели да је иста ствар као и са претходним сојем.

Истиче да и у Британији вакцинисани јако ретко обољевају од делта облика вируса.

„Вакцина ради и то је суштина и најважније. То што те је инфицирао делта сој не мења ништа у твом животу ако вакцина ради, ако су симптоми блажи и ако ти живот није угрожен“, наглашава Шеклер.

„Много невакцинисаних од 18 до 40 година старости“ 

Доктор Шеклер каже да се нада се да ће државни органи смислити неку нову стратегију вакцинације.

„У појединим земљама иде се све више на новац. По мени већ почиње да губи смисао да ја теби платим да заштитиш свој живот, а неко други ко је одговоран то уради бесплатно“, каже Шеклер.

Истиче да је потребно само да свако од вакцинисаних по једног човека у свом окружењу пошаље на вакцинацију.

Упозорава да има много невакцинисаних људи од 18 до 40 година старости. Истиче да је зато важно да акценат остане на вакцинацији радно активног становништва и људи који су најугроженији, али сматра да вакцину што пре треба да приме и деца која имају друге коморбидитете који могу бити опасни.

„Мислим на децу која су дијабетичари, која су гојазна, која имају срчана или плућна обољења. Та деца су свакако у ризику и свакако треба да буду вакцинисана“, наглашава Шеклер.

Што се тиче здраве деце, каже да педијатри препоручују вакцинацију, што и сам подржава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.