Društvo

Шест ствари које би требало да знате о ковид пропусницама

ИЗВОР: РТС

Фото: Вероника Вукићевић


Вечерас, од 22 часа, у угоститељске објекте моћи ће да се уђе само уз валидну ковид пропусницу. Ово су шест ствари које би требало да знате пре него што кренете у кафић, ресторан или ноћни клуб.

Када и где је неопходна ковид пропусница?
Ковид пропуснице биће од вечерас неопходне за улазак и боравак у свим угоститељским објектима у затвореном простору – ресторанима, кафићима, баровима и ноћним клубовима, свакога дана од 22 часа до краја радног времена.

Ковид пропуснице ће бити потребне и гостима и организаторима свадби, рођенданских и осталих прослава које се одржавају у затвореном простору угоститељских објеката након 22 часа.


Шта је ковид пропусница?
Као ковид пропусница свим грађанима Србије служиће дигитални зелени ковид сертификат, који су многи летос већ користили за путовање у иностранство или улазак на поједине фестивале и манифестације.

Приликом вакцинације и сваког тестирања на коронавирус, грађани на своју мејл адресу добијају дигитални зелени сертификат, а могу га лако и брзо сами преузети са портала еУправе или, уз показан лични документ, одштампати на шалтеру сваке Поште.

Ковид пропусница односно зелени ковид сертификат грађани при уласку у угоститељске објекте могу показати на папиру или на телефону у дигиталном формату.

Саветник председнице Владе Вукашин Гроздић рекао је да обичне појединачне потврде о вакцинацији неће важити као ковид пропуснице.

Када је ковид пропусница валидна?
Зелени ковид сертификат има кју-ар код и обједињује потврде и податке о вакцинацији, свим тестирањима и прележаном ковиду 19, а да би неко могао да уђе у угоститељски објекат, односно да би пропусница била валидна, неопходно је да садржи најмање једну од следећих ставки:

1) потврду о примљеној трећој дози вакцине или потврду о примљеној другој дози вакцине не старији од 210 дана

2) потврду о негативном пи-си-ар тесту не старији од 72 сата

3) потврду о негативном антигенском тесту не старији од 48 сати

4) потврду о прележаном ковиду 19 не старију од 210 дана

5) потврду о позитивном тесту на ИГГ антитела урађен у државној лабораторији, не старији од 90 дана

Сви који се након преузимања ковид пропуснице односно зеленог ковид сертификата накнадно вакцинишу или тестирају, не морају поново преузети или одштампати сертификат јер се све промене аутоматски очитавају преко кју-ар кода.

Ко контролише ковид пропуснице?
Организатори догађаја, власници и задужено особље угоститељских објеката у обавези су да контролишу своје госте, односно да утврде да ли приликом уласка и боравка у објекту имају код себе дигитални сертификат који испуњава неопходне критеријуме.

Ковид редари у угоститељским објектима, као и инспектори приликом надзора, моћи ће уз помоћ обичне камере на мобилном телефону, било којим читачем кју-ар кода да утврде да ли је ковид сертификат валидан, односно да ли је у зеленом или црвеном статусу.

Скенирање кју-ар кода са пропуснице заправо води на сајт еУправе где су доступни сви неопходни подаци о вакцинацији и тестирањима на коронавирус.

Пошто ковид пропусница односно зелени сертификат на себи нема фотографију власника, грађанима на уласку у угостистељски објекат може бити затражено да покажу и лични документ са фотографијом.

Ко спроводи надзор и какве су казне?
Носиоци надзора угоститељских објеката и примене ковид пропусница биће санитарна и комунална инспекција, као и Комунална милиција, али на терену ће бити 2.400 инспектора свих 46 инспекција у Србији.

Инспектори и комунални милиционери ће у суботу и недељу спроводити само саветодавни надзор, а од понедељка постоји могућност кажњавања, односно писања прекршајних налога.

Казна за правно лице је 300.000 динара, за предузетнике 150.000, одговорно лице у фирми 50.000, ковид редара 30.000 и за госта објекта 5.000 динара.

Председница Координационе комисије за инспекцијски надзор министарка Марија Обрадовић рекла је да ће локал у којем се нађу људи без ковид пропусница морати да буде затворен на 24 сата, као и да ће се ићи на ригорозније мере уколико се наредног дана понови исти случај.

Да ли ковид пропусница треба и странцимa?
Странци ће у угоститељске објекте моћи да уђу уз дигитални сертификат Европске уније или сертификат било које земље са којом Србија има потписан уговор о признавању сертификата.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.