МАЛИНА (Фото: Гордана Чоланић)
Ivanjica Region

СЕЗОНА БЕРБЕ МАЛИНЕ: БОЉЕ ОД ОЧЕКИВАНОГ

МАЛИНА (Фото: Гордана Чоланић)
Фото: Гордана Чоланић

     Због временских непогода Ивањичани нису превише наде полагали у овогодишњи род малине. При крају бербе ипак углавном изражавају задовољство.

     Иако су обилне кише и град ове године довели у питање род малине у ивањичком крају, сезона ће ипак дати задовољавајуће резултате. То се посебно може рећи за нове засаде који су ове године богато наградили власнике за њихов брижљив труд. По ару су убрали од 200 до 250 килограма. У старијим засадима род је знатно мањи. Но, како малинари кажу, у целини је боље него што су се надали.

     На овом подручју доминантна сорта је виламет. Аконтна цена килограма је од 500 до 510 динара. Премда су задовољни ценом, ипак истичу да није у реду што у појединим крајевима она иде и преко 600 динара и да је треба изједначити.

     Брање су, где је било могуће, обавили чланови домаћинства или евентуално уз по једног, два радника. Због неизвесног рода и најава да ће цена наднице бити висока, изостало је масовно ангажовање берача са стране. Иначе, дневница се кретала око 4.000 до 5.000 динара.

     Малинарство као грана воћарске производње несумњиво заузиманајзначајније место у пољопривредној производњи Ивањичана. У овогодишњем програму мера подршке пољопривреди стоји да се под засадима овог воћа налази више од 1.200 хектара и да се сваке године повећавају површине. У нормалним вегетационим условима постижу се високи приноси по јединици површине и плод је одличног квалитета. У овом документу се наводи да је укупна производња прошле године била око 12.000 тона.

                                                                                                                     Ј.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.