Društvo

ШКОЛА ЈАХАЊА, ФОЛКЛОР, ИЗЛЕТИ…

БРОЈНЕ АКТИВНОСТИ И РАДИОНИЦЕ УДРУЖЕЊА ЗА ПОМОЋ МНРО

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама (МНРО) тренутно организује више разних активности и радионица – на базену у Овчар Бањи, у Коњичком клубу „Грива“ у Горњој Трепчи… Прошлог викенда за кориснике Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју „Зрачак“ и њихове родитеље/старатеље реализован је излет у манастир Тумане и тврђаву Голубац.

ИНКЛУЗИЈА

Недавно је почела реализација пројекта „Подршка инклузивном предшколском образовању и васпитању деце из осетљивих група“ (социјално угрожених, породица са децом са тешкоћама у развоју или са тешким и ретким болестима), који финансира Светска банка преко Министарства просвете и локалних самоуправа. Радојица Струњаш, секретар Удружења за помоћ МНРО и координатор пројекта, најављује да ће ускоро мобилни тим посетити око 90 породица у Чачку, како би им предочили план и циљеви овог пројекта. Почетком следеће године требало би да буде формирана једна група са децом од три до пет година у Предшколској установи „Радост“. Касније, у зависности од интересовања, биће формирана још једна група, а предвиђено је да у вртиће крене око 50 малишана.

– Пројектом су обухваћене породице које преко Центра за социјални рад примају помоћ. На почетку ће бити организована школа за родитеље, као облик психо-социјалне помоћи, а кроз едукацију ће проћи и запослени у вртићима – најављује Струњаш и додаје да ће пројекат трајати 32 месеца.

РАДИОНИЦЕ

Уз финансијску подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Удружење за помоћ МНРО организује више радионица за децу са инвалидитетом, које повољно утичу на њихово ментално здравље. Поред хидротерапије која се већ годинама спроводи на затвореном базену „Велнес центра“ у Овчар Бањи, у августу је почела школа јахања у „Гриви“, на хиподрому у Горњој Трепчи, шиварска радионица која се спроводи у Школи „1. новембар“, као и школа фолклора у КУД „Желе“.

– За све радионице влада велико интересовање деце и родитеља. Школа јахања је посебно добра за децу са аутизмом, јер ова активност на њих делује веома релаксирајуће – рекао је Струњаш.

ЖЕЉНИ ДРУЖЕЊА

После сунчаног и занимљивог викенда у Врњачкој Бањи и посете манастиру Жича, коју је Удружење организовало крајем септембра, прошле суботе, 10. октобра, било је још једно лепо дружење корисника Установе „Зрачак“, њихових родитеља и старатеља. Овог пута упутили су се мало даље, до манастира Тумане и Голубачке тврђаве. Радојица Струњаш наводи да су ови излети у склопу редовних годишњих активности, које су делом измењене због пандемије корона вируса.

– Нажалост, нисмо могли ниједан излет да организујемо пролетос. Можда и зато, за овај излет владало је велико интересовање, сви су били жељни дружења, јер је ово сада једини начин да се окупимо, разговарамо о проблемима, али и лепим стварима. Провели смо диван дан. Дочекали су нас срдачно у манастиру Тумане и заједно смо се помолили Богу за здравље… Остатак дана провели смо на Дунаву, шетали дуж уређеног кеја, дугог око седам километара у Великом Градишту, а онда и до тврђаве Голубац, која је на све оставила велики утисак – испричао нам је Струњаш.

Организовање излета финансијски помаже Град Чачак кроз годишње конкурсе, а као и годинама уназад, Агенција „Чокин“ вози излетнике по сниженој цени, навео је Струњаш. За новембар је планиран још један излет, али ће то, ипак, зависити од епидемиолошке ситуације.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.