Društvo

СЛОВЕНАЧКИ ЗАДРУГАРИ БОРАВИЛИ У ДРАГАЧЕВСКОМ, ЧАЧАНСКОМ И АРИЉКОМ КРАЈУ

НА ДОБРОМ ПУТУ ИНТЕНЗИВНИЈЕ САРАДЊЕ

У организацији Еколошког друштва Драгачево и Локалне акционе групе Драгачево Јелица Западна Морава, представници Пољопривредношумарске задруге Словенске Коњице из Савињске регије у Словенији, руководиоци и запослени, посетили су  прошлог викенда драгачевски, чачански и ариљски крај.

Словеначки задругари испред Културног центра у Гучи

Како је истакао Стане Леварт, директор Задруге „Словенске Коњице“ из Савињске регије и члан Управног одбора Задружног савеза Словеније, њихова задружна организација постоји више од 70 година и тренутно има више од 135 чланова. Задруга организује откуп стоке, млека и дрвета, што и јесте њена основна делатност, а поред тога поседује и трговинске објекате на пет локација, у којима продаје више од 1.598 разноврсних производа, почев од пољопривредног репроматеријала, па све до техничких и прехрамбених производа.

Откупљено млеко предајемо највећој словеначкој задружној млекари „Зелене долине“, која је основана 1962. године, а налази се у власништву 17 пољопривредних задруга, међу којима је и наша. Посредством задруга Млекара „Зелене долине“ годишње откупи из 900 словеначких пољопривредних газдинстава око 100 милиона литара млека, које прерађује у разноврсне краткотрајне и дуготрајне млечне производе. Под заштићеном трговачком марком „Похорски цегер“, Задруга је објединила 22 газдинства, а њихови производи се могу  купити у посебно издвојеном продајном кутку задружних трговинских продавница. У саставу Задруге ради још четири угоститељска објекта – бифеа, машински прстен и сервис роботизованих косачица марке „Хусварна“. Укупан годишњи промет Задруге „Словенске Коњице“ износи око 12 милона евра – истакао је директор Задруге Леварт.

Чланови словеначке делегације посетили Млекару „Гај“

КОРИСНА РАЗМЕНА ИНФОРМАЦИЈА И ИСКУСТАВА

Словеначки задругари су посетили културно-историјски комлекс на брду Љубић и Храм Светог Цара Лазара, а након тога је за госте организовано и краће разгледање Града Чачка и упознавање са његовом историјом и културом.

Гости из Словеније су посетили и Млекару „Гај“, подигнуту у Кулиновачком пољу у Чачку, која је у власништву породице Рада Стевановића из Горачића. Ова нова и савремена млекара сваког дана откупљује из бројних пољопривредних газдинстава из драгачевског краја око 10.000 литара млека које прерађује у врло квалитетне млечне производе (кајмак, више врста сирева, паприка у павлаци…).

У Јежевици

Задругари из Словеније су током свог боравка у Западној Србији посетили и предузеће „Дреновац“ породице Обрадовић у ариљском селу Миросаљци, где су се упознали са новом технологијом лиофилизације у сушењу и преради разних врста воћа (јагоде, малине, купине, боровнице, кајсије, вишње, јабуке…) и испробали веома укусне лиофилизоване целе плодове различитог воћа, ломњене, млевене и чоколадиране плодове млечном, белом и црном чоколадом.

У суседном ариљском селу Ступчевићи, задругари су посетили засад боровнице Љубише Милијановића, где су имали прилику да прикупе подробније информације о технологији, али и исплативости гајења ове све популарније воћне врсте.

Гости из Словеније су били посебно одушевљени изгледом Гуче, али и богатим културним садржајима које поседује српска престоница трубе.  Посетили су Цркву Светог Архангела Гаврила, Музеј Драгачевског сабора трубача, изложбу “Рајка Боројевић – херојина једног времена“ и галерију Удружења самоуких сликара и вајара Драгачева. Уживали су и у културно – уметничком програму Видовданских сусрета ветерана 63. падобранске бригаде, али и гучким трговинама, у којима су куповали разноврсне производе. Са проф. др Зораном Броћићем, редовним професором Пољопривредног факултета у Београду и Милићем Домановићем, вршиоцем дужности директора Центра за кромпир у Гучи, чланови словеначке делегације су разговарали о могућностима будуће сарадње.

У галерији Удружења самоуких сликара и вајара Драгачева

УЗ ТРАДИЦИОНАЛНА ЈЕЛА, И ДОБРИ ЗВУЦИ ТРУБЕ

Гости из Словеније су уживали у смештају у туристичком домаћинству Етно кућа „Конак у Гучи'“ породице Удовичић, где су били угошћени традиционалним драгачевским и српским специјалитетима од којих су им се највише свидели: сир, кајмак, проја, сухомеснати производи, дуван чварци, свадбарски купус, јагњеће и прасеће печење, домаћи сокови, ракија, вино… За добру атмосферу се побринуо Трубачки оркестар Горана Ранковића из Гуче.

Задругари из Словеније су посетили и чачанско село Јежевицу. Након обиласка манастира Јежевица, испред Месне заједнице Јежевица, организовано је послужење за госте, али и изложба домаћих производа Удружења сеоских жена „Евгенија“ из Јежевице, предузећа „Поло“ са прерађеним киселим, сланим и  слатким производима од поврћа и воћа, предузећа „Сувобор кооп“ и Пољопривредно – сточарске задруге „Моравка“ са сухомеснатим производима од старих аутохтоних раса свиња „моравка“ и „мангулица“, Земљорадничке задруге „Заблаћанка“ из Заблаћа…

Драган Николић из „Сувобор коопа“ и Пољопривредно – сточарске задруге “Моравка“  сматра да су гости из Словеније веома заинтересовани за наше пољопривредне производе. Када је реч о сточарској производњи, посебно интересовање су показали за младу телетину и месо аутохтоних раса свиња „моравка“ и „мангулица“.

– Постоји велика жеља да се успотави пословна сарадња, која мора да се спроведе у складу постојећим законским нормама, када је реч о размени добара. Простора има, али морамо да размотримо расположиве могућности неометаног транспорта роба, јер ми немамо са Словенијом директан малогранични промет. Наша роба мора да иде преко Хрватске, што нам је најближе, или на неку другу страну, па у складу са тим морамо имати и уговоре о пролазу наших производа преко одређених територија – објашњава Николић.

Наташе Вујашевић из Удружења „Евгенија“ има само речи хвале за ентузијазам словеначких задругара.  

– Имали смо одличне разговоре са словеначким задругарима, а пре свега, задругаркама које су исказале жељу да разменимо рецепте за колаче, разне пите, зимницу… Добро смо се разумеле, јер се и оне боре за економско оснаживање жена на селу и бољи животни стандард. Размотрени су будући кораци у сарадњи и позвали смо их да посете наш Сабор качамака који ће бити организован у октобру. Тада ћемо их повести у обилазак воћарских домаћинстава у нашем крају, где ће моћи да се упознају са технологијом производње и изузетним квалитетом нашег воћа, све у циљу обнављања некадашње сарадње, што би могло донети добробит и њима и нама – рекла је Наташа Вујашевић.

Душан Р. Ивановић из Еколошког друштва „Драгачево“ и ЛАГ-а „Драгачево – Јелица – Западна Морав“, истиче да је ово била узвратна посета гостију из Словеније, јер је група пољопривредника из Србије у фебруару 2020. године, у оквиру стручног путовања “Еколошка пољопривреда у Словенији“, између осталог, боравила и у Пољопривредно – шумарској задрузи „Словенске коњице“ која је за њих организовала обилазак пољопривредних газдинстава.

– Са представницима словеначке задруге „Словенске коњице“ смо договорили наставак сарадње, пре свега, кроз организовање нових међусобних посета ради размене искустава. Од изузетног значаја је и обећана стручна помоћ Пољопривредно – шумарске задруге „Словенске Коњице“ и Задружног савеза Словеније у реализацији наше намере да оснујемо регионални Задружни савез Моравичког округа. Договорили смо да се припреме конкретне понуде производа и услуга из Србије и Словеније за међусобну трговину, али и конкретни предлози за будућу сарадњу у припреми и изради заједничких програма и пројеката за домаће и међународне конкурсе за задруге, сеоска удружења, и локалне акционе групе – рекао је у изјави за „Чачански глас“ Ивановић.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.