АУТОПУТ Фото: ЈП "Путеви Србије", screenshot
Društvo Region

Смањене гужве кроз Чачак, ко се радује новим километрима модерне саобраћајнице

ИЗВОР: РТС

АУТОР: СИЛВИЈА ПАШАЈЛИЋ

Смањене гужве кроз Чачак, ко се радује новим километрима модерне саобраћајнице

Они који путују ка Пожеги, Ужицу и Златибору, од недеље уместо у Прељини, са ауто-пута „Милош Велики“ искључују се у Паковраћу. Смањене су гужве кроз Чачак, а новим километрима модерне саобраћајнице радују се и привредници западне Србије.

Обилазницом око Чачка од Прељине до Паковраћа путује се двоструко дуже него новом деоницом ауто-пута, иако је километража готово иста.

АУТОПУТ Фото: ЈП "Путеви Србије", screenshot
АУТОПУТ Фото: ЈП „Путеви Србије“, screenshot

О значају ауто-пута „Милош Велики“ највише говори податак да је прошле године забележено скоро два милиона корисника више него 2020.

„То је пораст од преко 34 процента и то нам указује да су наши суграђани препознали предност коришћења ауто-пута. Када то кажем, пре свега, мислим на безбедност учесника у саобраћају“, каже Саша Савић, шеф одсека наплате путарине. 

Транзитни теретни саобраћај преусмерен је на нову деоницу ауто-пута, без гужве и чекања на семафорима. Саобраћајно растерећење олакшава и рад чачанских привредника чије су хале и фирме уз обилазни пут.

„У значајној мери смо побољшали нашу оперативност и смањили оперативне трошкове чекања како на наплатним рампама тако и на уласку у наше фирме. Убрзали смо проток наших роба, камиона и других манипулативних возила и у том смислу постали смо конкурентнији на тржишту“, рекао је Владимир Крстић, председник Форума привредника.

Ових једанаест километара ауто-пута око Чачка само су још један део на траси будуће саобраћајнице ка Јужном Јадрану.

„Идемо ка Пожеги, идемо офанзивно и очекујем да ћемо у наредних годину дана комплетно завршити овај пројекат од Прељине до Пожеге“, каже Томислав Момировић, министар саобраћаја.

До Пожеге се граде захтевни објекти, најдужи тунели, којима ће кроз планине пут спојити престоницу са западном Србијом.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.