Društvo Grad

СМАЊЕЊЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ КРОЗ РАЗЛИЧИТЕ ФИНАНСИЈСКЕ МЕРЕ НСЗ

УСПЕШНА САРАДЊА СА ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА

Према подацима Националне службе за запошљавање на евиденцији Филијале Чачак, која обухвата подручје Моравичког округа (Град Чачак и општине Ивањица, Лучани и Горњи Милановац), 31. јула било је пријављено 8.964 активних незапослених лица, од којих је 5.171 жена. У Чачку је било пријављено 4.260 лица (2.503 жене), у Ивањици 2.825 особа (1.472 жене), у Горњем Милановцу 1.077 лица (714 жена) и у Лучанима 802 лица (482 жене).

Ана Дојчиловић, начелник Одељења за посредовање у запошљавању и планирање каријере НСЗ Филијале Чачак

– Када је реч о структури незапослених лица са евиденције Филијале Чачак, према степену стручне спреме, у I и II степену пријављено је 2.586 лица (1.380 жена), односно, 28,8 одсто, затим у III, IV степену – 768 лица и V степену пријављено је 5.002. лица (2.818 жена) – 55,9%, у  VI/1, VI/2, VII/1, VII/2 и VIII степену пријављено 1.376 лица (973 жене) – 15,3%. А када је реч о структури према годинама старости, од 15 до 29 година пријављено је 1.388 лица (806 жена) – 15,5%, затим од 30 до 39 година је 1.689 лица (1.085 жена) – 18,8%, од 40 до 49 година је 1.993 лица (1.197 жена) – 22,3%, од 50 до 59 година је 2.542 лица (1.474 жена) – 28,4% и од 60 до 64 године пријављено је 1.352 лица (609 жена) – 15% – наводи податке Ана Дојчиловић, начелник Одељења за посредовање у запошљавању и планирање каријере НСЗ Филијале Чачак.

И ове, као и претходних година, Национална служба за запошљавање настоји да кроз различите финансијске мере подршке помогне у смањењу незапослености. Према речима наше саговорнице, у пружању подршке у запошљавању првенствено се имају у виду теже запошљиве категорије лица, а то су: млади до 30 година старости без завршеног средњег образовања, старији од 50 година, Роми, особе са инвалидитетом, дугорочно незапослени, корисници новчане социјалне помоћи. 

– Кроз меру доделе субвенције послодавцима за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих, у првих шест месеци ове године, запослено је 56 незапослених лица са евиденције наше Филијале. Када је реч о реализацији пројеката јавних радова потписано је седам уговора за ангажовање 30 незапослених лица са инвалидитетом и пет уговора за ангажовање 30 лица из осталих категорија незапослених. Када је реч о мерама намењени младима, ове године је у програм Стручне праксе укључено 39 младих са наше евиденције. У циљу стручног оспособљавања младих на располагању су и Програм приправника за младе са високим образовањем и Програм приправника за незапослене са средњим образовањем – напомиње Ана Дојчиловић.

Имајући у виду чињеницу да послодавци у данашњим условима теже долазе до квалификованог кадра могу се издвојити две значајне мере, које могу помоћи у превазилажењу овог проблема. То су мера Обука незапослених лица на захтев послодавца и мера Стицање практичних знања и вештина, које подразумева оспособљавање неквалификованих лица и дугорочно незапослених лица, која се налазе на евиденцији незапослених Националне службе за запошљавање дуже од 12 месеци, подсећа начелница. 

– Када говоримо о финансијској подршци запошљавања особа са инвалидитетом могу се издвојити Субвенција зарада за особе са инвалидитетом без радног искуства и мера Рефундације трошкова подршке особама са инвалидитетом, које се запошљавају под посебним условима. Треба истаћи да Филијала Чачак и ове године успешно сарађује са локалнима самоуправама Моравичког округа у реализацији локалних акционих планова запошљавања, како кроз суфинансирање појединих мера, тако и као техничка подршка за реализацију програма, које самоуправе саме финансирају. Сарадња се остварује у реализацији мера стручна пракса, јавни радови и субвенција за самозапошљавање у Чачку, јавни радови и субвенција за самозапошљавање у Ивањици, док ће се у Горњем Милановцу реализовати мере стручна пракса и субвенција за самозапошљавање – наводи Ана Дојчиловић.

О овим и осталим програмима, као и условима који су неопходни за њихово коришћење послодавци могу да се информишу на сајту www.nsz.gov.rs, као и у просторијама Филијале Чачак.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.