Aktuelno Grad

Socijalistkinje za unapređenje života žena

Na Dan žena članice Gradskog odbora SPS održale su konferenciju za medije na kojoj su podsetile da socijalistkinje Čačka nastavljaju ono što je nekada započeto, borbu za bolje mesto u društvu svake žene -majke, sestre, supruge, ćerke…

Socijalisti nikada neće odustati od borbe za unapređivanje položaja žena, a ključni problemi, kako je istaknuto na konferenciju, su ekonomski položaj, velika stopa nezaposlenosti ženske populacije, siromaštvo, diskriminacija, kao i neadekvatna zdravstvena zaštita.

nattasa za sajt

– Ovo je i prilika da molimo poslodavce da ne pitaju mlade žene prilikom zapošljavanja da li će da formiraju porodice i da li će rađati. Naravno da hoće. Takođe, molimo poslodavce da uvaže državne i verske praznike i tim danima dozvole ženama, njihovim radnicama, da budu sa svojim porodicama – rekla je Nataša Cvijović, predsednica Foruma žena SPS u Čačku . Ona je naglasila i da je jedan od gorućih problema nasilje u porodici, a ova godina će biti posvećena borbi protiv nasilja nad ženama. Podsetila je da će od 1. juna na snagu stupiti zakon kojim će se ubrzati sve procedure potrebne da bi se žrtva nasilja zaštitila.

– U lokalnom parlamentu ćemo se zalagati za sve ono što će doprineti kvalitetnijem životu žene. U prethodnom sazivu, socijalistkinje u Skupštini grada su bile inicijatori da se nazaposlenim porodiljama omogući naknada u trajanju od 12 meseci. Posebno ugrožena kategorija su Romkinje, interno raseljene žene, žene na selu…. Od socijalistkinja u republičkom Parlamentu potekla je inicijativa za donošenje zakona koji bi regulisao da žene koje imaju osiguranje preko poljoprivrednog gazdinstva imaju pravo da koriste porodiljsko odsustvo kao i sve druge žene – istakla je Cvijović. Da je zdravlje stanovništva, a prevashodno žena,  najvažniji segment za srećan život, podsetila je dr Nada Lazović, odbornica u lokalnom parlamentu, pozivajući sve pripadnice lepšeg pola da misle na svoje zdravlje, odlaze na sistematske i preventivne preglede, kako bi sprečile nastanak raznih bolesti.

One thought on “Socijalistkinje za unapređenje života žena

Оставите одговор