Društvo

СОЛИДНО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЧАЧАНА ЗА СУБВЕНЦИЈЕ ЗА УГРАДЊУ СОЛАРНИХ ПАНЕЛА

МАКСИМАЛНО 420.000 ДИНАРА ПО ДОМАЋИНСТВУ

Већ годинама једна од највећих ставки у кућном буџету је грејање. Када се подвуче црта, рачуни за огрев увек су превелики, било да се користе дрва, угаљ, електрична енергија, гас… Ове године, због поскупљења, све ће бити још драстичније. Многи у последње време спас виде у обновљивим изворима енергије, пре свега сунчеве. Од прошле године држава је, заједно са локалним самоуправама, субвенцијама почела да подстиче постављање соларних панела у домаћинствима. Овим би, поред уштеда, требало да се допринесе и мањем загађењу животне средине.

И Град Чачак је недавно расписао конкурс за власнике домаћинстава за учешће у спровођењу мера енергетске санације путем уградње соларних панела. Суфинансира се набавка соларних панела за производњу струје за сопствене потребе, а чија снага не прелази 6кW. Уз куповину панела за породичне куће, уврштена је и набавка инвертера, носача, двосмерног мерног уређаја и друге пратеће опреме, као и израда техничке документације. Конкурс траје још десетак дана (до 8. јула), а према речима Владимира Гојгића, начелника Градске управе за локални економски развој (ЛЕР), интересовање Чачана је солидно. Он верује да ће бити утрошено свих 9,9 милиона динара, колико је укупно опредељено за ове намене. Средства су, по половину, обезбедили Град Чачак и Министарство рударства и енергетике.

– Министарство је обезбедило новац прошле године, а конкурс је расписан сада, јер је било потребно да се утврде коначни општи услови Електродистрибуције Србије, који регулишу да грађани који буду уградили соларне панеле потпишу уговоре са „ЕПС снабдевањем“, односно, да се упишу у регистар купаца-произвођача – објашњава Гојгић.

Владимир Гојгић, начелник ГУ за локални економски развој

У тексту конкурса, који је објављен 17. јуна у недељнику „Чачански глас“ и на сајту Града Чачка, наведени су услови и неопходна документација. На конкурс могу да се пријаве власници домаћинстава који нису били корисници средстава за сличне активности. Максималан износ средстава која се додељују чини 50 одсто вредности укупне инвестиције са ПДВ, односно, субвенционише се набавка панела снаге до 6кW, а једно домаћинство може добити највише 420.000 динара.

– То значи да максималано учешће Града и Министарства може да буде 70.000 динара по киловату. Ако је мања цена по киловату фирми које су се јавиле као извођачи, корисник и тада добија 50 одсто. Могу да конкуришу и за соларне панеле капацитета преко 6кW, али све преко те јачине учешће грађана је 100 одсто, односно, разлику до укупне вредности радова према предрачуну изабраног привредног субјекта сносиће домаћинства – напомиње он и подсећа да је на претходном конкурсу изабрано осам фирми за посао уградње соларних панела, а међу њима је и једна чачанска.

Како је наведено и у тексту јавног конкурса, за ова бесповратна средства могу да конкуришу само физичка лица, односно, власници породичних кућа на територији Чачка. Како појашњава наш саговорник, не могу конкурисати власници мешовитих пословно-стамбених објеката.

– Власништво се доказује преписом листа непокретности за објекат и парцелу на којој се налази кућа. Уједно мора бити власник једносмерног бројила. Грађанин мора имати пребивалиште на тој адреси и да живи у том објекту, што доказује са три последња рачуна за струју (регистрована потрошња од минимум 30 кWх месечно), што значи да се не може конкурисати за викендице. Наравно, објекат за који власник подноси пријаву мора имати све дозволе. Не може свако да тражи колико хоће, већ то зависи од потрошње струје коју има у претходних 12 месеци – каже Гојгић.

До сада је пристигло десетак пријава. Начелник сматра да ће их до краја конкурса бити сигурно много више, тако да ће вероватно и сва средства бити потрошена. Према проценама, прве субвенције за соларне панеле у Чачку ће користити од 25 до 30 домаћинстава. Град ће до краја године расписати још један конкурс за ове намене.

Уградња соларних панела у чачанском крају је тек у повоју. Не постоји прецизна евиденција, али како каже Гојгић, то је још у ултрапочетној фази, тако да је овогодишњи програм субвенција настојање да се пробуди интересовање за обновљиве изворе енергије, пре свега соларне панеле. Многи сматрају да је ово за наш стандард још увек велика инвестиција. Дугорочно гледано, кажу стручњаци, исплатива, а поред економске независности, доноси још једну важну корист – чистију околину!

В. Т.   

Фото: НТП Чачак

У АВГУСТУ И КОНКУРС ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ

Ускоро, највероватније половином августа, Град Чачак ће расписати и конкурс за замену котлова, фасадне столарије, изградњу термоизолације, соларних колектора за грејање… Ова средства су из Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова. Чачку су одборена средства у висини од око 45 милиона динара, а исто толико за ове намене опредељено је из градског буџета. Након завршетка позива за привредне субјекте који ће изводити радове, биће расписан конкурс за грађане, који желе да користе ове субвенције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.