Kultura Srbija

Srbija – centar okupljanja mladih dokumentarista iz različitih krajeva sveta

interakcija

 
Srbija – centar okupljanja mladih dokumentarista iz različitih krajeva sveta

Požega, 30. jul 2017. –  U organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart,  u drugoj polovini avgusta u Požegi će boraviti 35 mladih dokumentarista iz 21 zemlje, koji će u okviru 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija 2017 i 7. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdoc 2017 učestvovati u produkciji dokumentaraca, odnosno prisustvovati predavanja iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma.

U okviru kampa Interakcija, od 10. do 27. avgusta, 15 studenata režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije, podeljeni u tri ekipe, snimiće tri dokumentarna filma na temu Mali grad-veliki ljudi. Najpre, tokom sedmodnevnog boravka u Užicu, Ivanjici i Čačku, učesnici će pronaći priče i snimiti materijal za dokumentarce. Po završetku snimanja, 17. avgusta, učesnici iz sve tri ekipe okupiće se u Požegi, gde će im se pridružiti i 20 polaznika masterklasa Interdoc.

U narednih deset dana, dok učesnici kampa montiraju svoje filmove, polaznici masterklasa će prisustvovati predavanjima  iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma. Ovogodišnji predavači na masterklasu su naši istaknuti dokumentaristi Dragan  Elčić i Mladen Matičević.

Istovremeno, u večernjim satima, učesnici kao i ljubitelji dokumentarnog filma iz Požege i okolnih mesta, moći će da pogledaju studentske, ali i dokumentarce afirmisanih, domaćih autora. Pored filmova učesnika,  u okviru programa Interscreen, biće prikazan izbor kratkih dokumentarnih filmova Vladimira Perovića, višestruko nagrađivani Anplagd, Mladena Kovačevića, kao i Flotel Europa, Vladimira Tomića, dokumentarni film koji je premijerno prikazan i nagrađen na 65. Berlinskom filmskom festivalu.Tamara von Steiner predstaviće Udruženje dokumentarista DokSrbija i tom prilikom biće prikazan  njen dokumentaracControindicazione. U programu Interscreen biće prikazan i izbor najboljih studentskih dokumentaraca snimljenih u prethodnoj školskoj godini širom sveta, a u selekciji Međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola – CILECT.

U saradnji sa MEDIA deskom Srbija, 18. i 19. avgusta, biće održani MEDIA dani, namenjeni učesnicima kampa i masterklasa, ali i predstavnicima audiovizuelnog sektora, kompanijama, nevladinim organizacijama, kulturnim institucijama i profesionalnim mrežama koje mogu imati koristi od programa Kreativna Evropa.  Tom prilikom biće predstavljene osnovne informacije o MEDIA potprogramu, karakteristike konkursnih procedura koje postoje u okviru ovog potprograma, ali biće reči i o evropskim kulturnim politikama i generalnim ciljevima programa.

Od prošle godine, istovremeno sa održavanjem kampa Interakcija i masterklasa Interdoc, održava se i Inter | Video | Akcija,  rezidencijalni program za domaće video umetnike. Ove godine, umetnici Mirjana Boba Stojadinović i  Miloš Tomić, tokom boravka u Požegi, kroz saradnju sa učesnicima kampa i masterklasa,  kao i sa volonterima i širom lokalnom zajednicom će realizovati svoje video radove.

Ovogodišnji kamp Interakcija će započeti otvaranjem izložbe radova Dragane Žarevac i Anice Vučetić, koji su nastali tokom prošlogodišnje rezidencije. Izložba će biti otvorena, u sredu 9.avgusta, u 20 časova, u Galeriji Remont u Beogradu, veče uoči dolaska učesnika kampa u Srbiju.

U slobodno vreme, učesnici će posetiti Drvengrad i manastire Ovčarsko kablarske klisure, a premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana u Dvorani Kulturnog centra Beograda, 26. avgusta.

Kroz realizaciju projekata, NFC Filmart, nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih, da podstakne razvoj i produkciju dokumentarnog filma kod studenata filmskih škola, kao i da kroz rad u multinacionalnim filmskim ekipama podstiče multikulturalnost i razmenu iskustva između studenata filmskih akademija iz celog sveta. Do danas, na kampu je učestvovalo 204 učesnika iz 50 zemalja, dok je na masterklasu Interdoc učestvovalo 78 učesnika iz 30 zemalja. Snimljen je 41 dokumentarni film i osvojeno 13 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Kamp se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i Grada Čačka, kao i brojnih partnera iz javnog, nezavisnog i biznis sektora. 

Više informacija o kampu možete pronaći na: www.film-art.org/interaction

Više informacija o masterklasu možete pronaći na: www.film-art.org/interdoc/index.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.