Снежана Мајсторовић из Жаочана, дугогодишњи произвођач млека
Selo

Шта за произвођаче значи увођење ПРЕЛЕВМАНА НА МЛЕКО И СИРЕВЕ

ВЛАДА СРБИЈЕ УВЕЛА ПРЕЛЕВМАНЕ НА МЛЕКО И СИРЕВЕ

Влада Србије је усвојила у петак, 17. фебруара, одлуку о увођењу прелевмана (увозне таксе) од 15 динара по литри млека и за качкаваљ од 30 динара по килограму. Увозна такса је уведена за седам врста сирева: Ементалер, Чедар, Едам, Тилсит, Качкаваљ, Масдам и Гауда. Одлука је ступила на снагу већ од понедељка, 20. фебруара.

Како је објавила министарка пољопривреде, шумарства и вопривреде Јелена Танасковић на свом Инстаграм профилу, „ова одлука је донета у циљу стабилизације стања и заустављања пада откупних цена млека на тржишту, како би се заштитио српски произвођач“.

Да подсетимо, због пада откупних цена млека и тешког стања у млечном говедарству, незадовољни произвођачи су у протеклих месечак дана организовали протесте широм Србије и захтевали да се повећају премије за млеко и регрес на краве, умањи увоз млека и млечних производа, ограниче трговачке марже, дозволи извоз и одреди минимална заштитна цена млека. И након најаве да ће држава повећати премију за млеко на 15 динара по литри, а субвенције по крави на 30.000 динара, произвођачи су и даље незадовољни, јер сматрају да још увек нису испоштовани њихови захтеви.  

А да ли ће и у којој мери нова одлука Владе Републике Србије о увођењу прелевмана на млеко и сиреве помоћи српским произвођачима да одрже своја млечна стада?

Снежана Мајсторовић из Жаочана, дугогодишњи произвођач млека

Снежана Мајсторовић из Жаочана, која се већ годинама бави производњом млека и у штали има шест крава музара, истиче да не памти лошије време. На залихама јој је остало мало кабасте сточне хране, јер је прошла година била сушна, концентрате купује, а на самом прагу је и пролећна сетва.

– Не буне се произвођачи млека без разлога. Ситуација никада није била лошија. Откупне цене млека су ниске и не могу да покрију увећане трошкове производње. Новца нема довољно, јер смо стално на ивици опстанка. Нисам добила ни премију за млеко за последњи квартал прошле године, а сетва је на самом прагу. Од чега да купим семена и вештачко ђубриво, а треба поорати и припремити земљиште, све су то огромни издаци! Не верујем да те увозне таксе, које је донела Републичка влада, могу да заштите домаће произвођаче млека који су доведени на сам руб пропасти. Размишљала сам да редукујем производњу, али ако бих сада продала краву, не бих могла да је купим за две, три године, а можда ни тада – рекла је за „Чачански глас“ Снежана Мајсторовић.

За мишљење о увођењу увозних такси на млеко и сир смо питали и Драгана Николића, власника фирме „Сувобор коп“, као доброг познаваоца прилика у домаћем сточарству. Он сматра да ће уведенени прелевмани, највероватније, бити кратког даха, јер ће земље из којих се увозе млеко и млечни производи увести контрамере.

Према виђењу Николића, да би се поправило стање у млечном говедарству Србије, произвођачи треба да се удруже и тако удружени воде преговоре са откупљивачима (власницима млекара) о висини цене млека. Подстицаји државе јесу драгоцени, али никада не могу решити све проблеме са којима се суочавају овдашњи сточари, сматра Николић.

В.С.

Легенда:

Снежана Мајсторовић из Жаочана, дугогодишњи произвођач млека

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.