Društvo

СТАМБЕНО РЕШЕЊЕ ЗА 44 ПОРОДИЦЕ

ИНФОРМАТИВНИ САСТАНАК О ПРОЈЕКТУ „НЕ ОСТАВЉАЈУЋИ НИКОГА ИЗА СЕБЕ…“

Ко и како може конкурисати за стамбена решења и мере, које се тренутно спроводе у Чачку, колико ће станова бити у новој згради у насељу Обреж и за које социјално угрожене категорије су предвиђени, какви ће то станови бити, које су све врсте додатне подршке предвиђене, само су неке од тема са прве инфо сесије, која је одржана у петак, 21. јануара, у сали Скупштине града. Ово је прва од четири предвиђене сесије о пројекату „Не остављајући никога иза себе – адекватно становање и активно укључивање осетљивих друштвених група у Чачку“, који спроводи Град Чачак, а финансира Европска унија. Захваљујући овом пројекту, укупно 44 социјално угрожене породице из Чачка ће решити стамбено питање.

Пројекат обухвата три типа стамбених решења. Поред  станова у јавној својини у згради која ће бити изграђена у насељу Обреж, а који се додељују на коришћење, предвиђена је реконструкција, санација или адаптација приватне породичне куће или стана кроз доделу и уградњу грађевинског материјала у максималном износу око 7.000 евра (без ПДВ). Трећа опција је куповина породичне стамбене јединице на територији Чачка, у максималном износу око 16.000 евра. Недавно су објављена сва три јавна позива за доделу помоћи кроз стамбена решења и мере активне инклузије рањивих група. За ова стамбена решења могу да конкуришу особе са инвалидитетом, жене жртве породичног насиља, млади којима престаје смештај у хранитељској породици или установи социјалне заштите, Роми, као и друго социјално угрожено становништво.

Бранкица Јелић, директорка Градска стамбене агенције

Како је прецизирала Бранкица Јелић, директорка Градске стамбене агенције, у новој згради на Обрежу биће изграђено 12 станова, а овај конкурс траје од 11. јануара до 10. фебруара. У истом периоду је и конкурс за доделу 18 пакета грађевинског материјала за санацију породичних кућа или станова. За куповину куће, пре свега на сеоском подручју, конкурс траје месец дана дуже, односно од 11. јануара до 14. марта. Процену ових кућа, а предвиђено их је 14, радиће представници донатора на терену.    

– Свака од ових 44 породице из три програма добиће додатно око 3.600 евра за помоћ у „оснаживању“. То ће бити самозапошљавање, преквалификације или помоћ при опремању домаћинства, у зависности коме је шта највише потребно – навела је Јелић.

Бранкица Јелић, директорка Градска стамбене агенције и Игор Којичић из Удружења „Иницијатива за развој и сарадњу“

Овај пројекат Град Чачак реализује у сарадњи са Градском стамбеном агенцијом, Центром за социјални рад, Установом за пружање услуга социјалне заштите „Зрачак“ и Удружењем грађана „Иницијатива за развој и сарадњу“ из Београда. Игор Којичић из овог удружења дао је подробна објашњења на сва постављена питања на сесији. Сви корисници који буду изабрани за доделу стамбених решења биће укључени и у мере активне инклузије које обухватају преквалификације, обуке и грантове за покретање бизниса, запошљавање, опремање породичног домаћинства намештајем и техником, психо-социјалну подршку и пружање социјалних услуга и правне помоћи.

ПОДРШКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Пројекат „Не остављајући никога иза себе – адекватно становање и активно укључивање осетљивих друштвених група у Чачку“ реализује се у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ који спроводи Kанцеларија Уједињених Нација за пројектне услуге – УНОПС. Укупна вредност је око 1,314 милиона долара, од чега је око 217.000 долара учешће Града Чачка. Пројекат у Чачку траје до средине новембра ове године. Исти програм реализује се у још 18 градова и општина у Србији.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ

Зграда на Обрежу почеће званично да се гради 1. фебруара, а извођач има 270 календарских дана за завршетак радова. Ови станови даваће се под закуп, како је најављено, по симболичним ценама. Бранкица Јелић, директорка Градске стамбене агенције, рекла нам је да влада велико интересовање за сва три програма.

– Дневно нам у канцеларију дође и по педесет грађана за обрасце или због разних објашњења – каже она.

КВОТЕ

За младе из хранитељских породица одређено је шест станова на Обрежу, четири су предвиђена за жене жртве породичног насиља, а два за особе са инвалидитетом (ОСИ).

Два пакета помоћи за реконструкцију кућа су за жене жртве породичног насиља, десет за ОСИ, три за Роме и три за остале из категорије социјално угроженог становништва.

Када је реч о куповини кућа, четири су за жене жртве породичног насиља, девет за Роме и једна за остале из категорије социјално угроженог становништва.

Сви јавни позиви и обрасци за пријаву могу се преузети са сајта Града Чачка или лично у просторијама Градске стамбене агенције у Пиварској 1, радним данима од 9 до 15 часова. Информације и одговоре на питања могуће је добити и путем инфо телефона 064 5362579.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.