Društvo

СТАМБЕНО РЕШЕЊЕ ЗА ЈОШ 11 ПОРОДИЦА

НОВИ КОНКУРС ЗА СТАМБЕНО ЗБРИЊАВАЊЕ СОЦИЈАЛНО ОСЕТЉИВИХ ГРУПА У ЧАЧКУ

Почео други круг пријава за доделу стамбених решења и мера активне инклузије припадницима рањивих друштвених група у Чачку

У среду, 7. децембра, Град Чачак је расписао два нова јавна позива у оквиру пројекта „Не остављајући никога иза себе – адекватно становање и активно укључивање осетљивих друштвених група у Чачку“, који финансира Европска унија, а спроводи Град Чачак. Заинтересовани, који испуњавају одређене услове, могу конкурисати за куповину кућа на територији Чачка, а други позив се односи на додатну помоћ за реконструкцију, санацију или адаптацију приватне породичне куће или стана кроз доделу и уградњу грађевинског материјала. Кроз ова два конкурса још 11 породица требало би да реше једно од најзначајнијих животних питања. Пријаве за оба конкурса се могу предати до 12. јануара 2023. године.

Како објашњава Бранкица Јелић, директорка Градске стамбене агенције и менаџер пројекта, у оквиру првог јавног позива, биће додељен новац за куповину пет кућа, односно две за породице чији су чланови жене жртве породичног насиља, две за породице чији су чланови Роми, и једна за породицу која припада било којој од ове две групе, а која оствари већи број бодова. Максималан износ за куповину кућа је 18.500 долара, уз додатних 3.700 долара за реконструкцију купљених кућа.

Када је реч о другом конкурсу, средства за санацију и адаптацију кућа и станова биће додељена за укупно шест породица, односно за две породице које међу својим члановима имају жене жртве породичног насиља, три породице чији су чланови особе са инвалидитетом и једна породица која међу својим члановима има лица ромске националности. Услов је да су куће у власништву оних који конкуришу. Максималан износ за ове намене је 10.000 долара.

– Објекте ће процењивати овлашћени проценитељи, тако да ће износ утрошених средстава зависити од њихових процена. За обе врсте помоћи, објекти морају бити озакоњени – нагласила је директорка Јелић и додала да ће сви корисници који буду изабрани за доделу стамбених решења бити укључени и у мере активне инклузије, у циљу повећања запошљивости и економског оснаживања. Поред преквалификација и обука, предвиђене су и мере запошљавања кроз грантове за покретање бизниса и запошљавање код послодавца. Такође, средства су опредељена и за опремање породичног домаћинства намештајем и техником, за психо-социјалну подршку и пружање социјалних услуга и правне помоћи.

– Информације о јавним позивима корисници могу добити и путем инфо телефона 064/536-2579, који је доступан целог дана, као и у просторијама Центра за социјални рад у Пиварској 1. Могу се обратити и запосленима у Градској стамбеној агенцији, Установи „Зрачак“, Удружењу ИДЦ… – рекла је Бранкица Јелић.

Иначе, цео пројект спроводи се од јула 2021. и требало је да буде завршен до краја октобра ове године. Како објашњава директорка Јелић, донатор је сада определио додатна средства која треба да се наменски утроше у наредних девет месеци.

– Европска унија је улажилa 1,097 милиона долара, а Град Чачак 217.000 долара. Уз то, на ову вредност, донатор је определио још 35 процената учешћа у наредних девет месеци – навела је она.

Зграда на Обрежу, фото: архива „Чачанског гласа“

Део пројекта је и стамбени објекат у насељу Обреж. За 12 станова различите квадратуре већ су одабрани корисници из конкурсом одређених категорија. Неке породице, напомиње Јелићева, испуњавалe су више услова, као што је једна ромска породица, у којој је жена уједно жртва насиља и излази из система социјалне заштите. У току је опремање станова типским кухињама и другим намештајем и белом техником, што је донекле продужило раније постављене рокове. Такође, уређују се и две заједничке просторије. Технички преглед објекта је при крају, прикључен је гас, а ускоро ће бити завршена и струја. Јелићева каже да се очекује да све буде готово до краја месеца и тренутак усељења у комплетно опремљене станове и велике радости за 12 породица је близу, највероватније већ у јануару.

Зграда на Обрежу, фото: архива „Чачанског гласа“

По првобитном конкурсу била је предвиђена куповина 14 кућа и средства за адаптацију и реконструкцију 18 објеката. Девет кућа је већ купљено, углавном у селима и на периферији града, а 12 корисника је добило новац да уреде објекте за становање у свом власништву. Веома значајно је што је овим пројектом први пут дата шанса за решење стамбеног питања женама жртвама насиља и младима из хранитељских породица. Колико је овај вид стамбеног збрињавања неопходан, показује и огроман број заинтересованих који су се у протеклом периоду обраћали надлежним институцијама и службама.

Обрасци за пријаву за нове конкурсе могу се преузети путем веб сајта Града, као и у просторијама Центра за социјални рад, радним данима од 9 до 15 часова. Да би се олакшало свима који конкуришу, запослени у Градској стамбеној агенцији по службеној дужности, упућују захтеве надлежним службама за све неопходне потврде.

Сви заинтересовани могу се информисати и на инфо-сесији, која ће бити одржана у понедељак, 12. децембра, у сали Скупштине града, у 11 часова.

В. Т.

Пројекат „Не остављајући никога иза себе – адекватно становање и активно укључивање осетљивих друштвених група у Чачку“ реализује се у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“, преко Kанцеларије Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС. Спроводи га Град Чачак у партнерству са Градском стамбеном агенцијом Чачак, Центром за социјални рад Чачак, Установом за пружање услуга социјалне заштите „Зрачак“ и Удружењем грађана ИДЦ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.