Društvo

STARA ARHITEKTURA I ŽIVOT ČAČANA U 19. VEKU

Turistički vodiči Čačka u saradnji sa ustanovama kulture i ove godine su obeležili Svetski dan turističkih vodiča, organizovanjem posete Narodnom muzeju, Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” i promotivnom šetnjom po gradu. Kroz nadahnute priče o Čačku vodili su kustosi Zorana Bojović, Dragana Božović i Nevena Veljančić, sa turističkim vodičima Snežanom Ristanović i Draganom Đolovićem.

Posetom Narodnom muzeju i Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović”, a zatim šetnjom kroz centar grada i pričom o sačuvanoj staroj arhitekturi i znamenitim Čačanima, licencirani turistički vodiči sa tridesetak sugrađana i gostima iz Jagodine obeležili su u nedelju, 21. februara, Svetski dan turističkih vodiča. Prema rečima turističkog vodiča Dragana Đolovića, cilj Svetskog dana turističkih vodiča, koji je po treći put obeležen u Čačku, je da se ukaže na značaj ove profesije, ali i da se gosti upoznaju sa znamenitostima našeg grada:
– Cilj obeležavanja Svetskog dana turističkih vodiča je da se ukaže na pojam i značaj profesije turističkog vodiča, ali i da se određene destinacije pokažu i prezentuju građanima koji žive u turističkim mestima, kao i gostima koji su u poesti, odnosno, da ljude podstaknemo da više putuju, zdravo žive, da upoznaju naše kulturno-istorijsko nasleđe i sportsko-rekreativne sadržaje.
Turistički obilazak svake godine prati različita tema, a ovog puta pažnja je bila usmerena na staru arhitekturu i život Čačana u 19. veku. Prema rečima turističkog vodiča Snežane Ristanović, zanimljivo je i koje su instrumente u to doba voleli Čačani: 

– Pored violine, mnogo su voleli i flautu. Frula je bila zanimljiva na obroncima Jelice i Ovčara, a u gradu najinteresantnija je bila flauta. Tadašnji čaršijski život jako zanima naše sugrađane, svi uživaju u tim pričama, naročito ispred Hotela “Kren”.

Turistički vodiči i zainteresovani sugrađani ovom prilikom su posetili Narodni muzej i videli stalnu postavku u Konaku Jovana Obrenovića i izložbu “Prota Vićentije Popović i sinovi” u Galeriji muzeja. Potom je usledila poseta Spomen-sobi Nadežde Petrović, u istoimenoj Umetničkoj galeriji, gde su mogli da vide i izložbu “Nagrađeni na memorijalima”. Tradicionalno, Svetski dan turističkih vodiča obeležen je i šetnjom kroz centar grad, ulicamaCara Dušana” i “Župana Stracimira”, kao i Gradskim šetalištem. Zainteresovani građani su imali priliku da od stručnih vodiča čuju i zanimljive priče o Crkvi Vaznesenja Hristovog, Gimnaziji, spomeniku Nadeždi Petrović, Aćimovića kuća, Domu kulture, Rimskom trgu, Hotelu “Beograd”, spomeniku Vojvodi Stepi, Pušeljića kući…

– Ovu priliku smo supruga i ja iskoristili da nešto više čujemo o vašem gradu. Znali smo da je reč o velikom gradu u Srbiji, ali ne i detalje, pa smo hteli da više saznamo o istoriji Čačka i onome što ga čini posebnim – izjavio je gost iz Jagodine Miodrag Stojanović.
Inače, Svetski dan turističkih vodiča, 21. februar, proglašen je 1990. godine.

N. R.
Fotografije: Zoran Rajičić i Dragan Đolović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.