Društvo

Lekari: Apsolutno kasnimo s merama, novi talas epidemije upravo je krenuo

Lekari i članovi Skupštine slobodne Srbije dr Zoran Radovanović i dr Rade Panić izjavili su danas da se u Srbiji ponovo kasni sa merama protiv koronavirusa. Panić kaže da smo „apsolutno zakasnili s merama“ i da „i pored toga što nas u Evropi zovu „vakcinalni raj“, da ćemo „imati novi talas epidemije koji je upravo krenuo“.

Arhiva

„Plašim se kako će biti početkom marta“, rekao je Panić na konferenciji za novinare koju je Skupština slobodne Srbije održala ispred Ministarstva zdravlja, na godišnjicu konferencije za štampu u Vladi na kojoj je koronavirus nazvan smešnim.

Radovanović je na pitanje novinara da li je počeo četvrti talas korone odgovorio: „Da bi počeo četvrti talas, mora da se završi treći“.

„Ono što je jasno je da ne možete demagoški da učinite srećnim sve, da pustite da uživaju u kafićima i skijate se… Na takav jedan način činite srećnim i virus. To dođe na naplatu, može ili jedno ili drugo“, rekao je Radovanović.

Ocenio je da sve dosadašnje mlake reakcije pogoduju virusu. „Ne moramo u svemu da se ugledamo na Zapadnu Evropu, ali moramo da radimo neke stvari kao sav normalan svet. A ako odstupamo od toga, moramo da imamo razumne razloge zašto to činimo, a ne iz populističkih razloga i šta bi narod više voleo“, kazao je.

Radovanović je zapitao kako nadležni tvrde da ne može da se zarazi na skijanju. „Ako ukrcate šest ili osam ljudi na gondolu, to su idealni uslovi za razmenu virusa“, rekao je i dodao da je „jasno da vlasti imaju sasvim drugu predstavu o epidemiološkoj situaciji“, i da su u igri u i drugi faktori koji su daleko van medicine“.

Panić ističe da smo apsolutno zakasnili s merama i da su lekari na to upozoravali odavno.

On je naglasio da je za promenu stanja stvari potrebna primena zakona i da prestane da funkcioniše Krizni štab, a da se ponovo aktivira Republička komisija za zarazne bolesti, da joj se stave na uvid informacione baze, da se IZIS uveže između ustanova, apoteka, RFZO.

„Pozivam i Tužilaštvo i sve nadležne da se ponašaju u skladu sa zakonom i sprovode neophodne mere, a vlasti da se vide pravi podaci za Srbiju a da se struci da na uvid koji su to podaci. Kada budemo čuli istinu, vratiće se poverenje ljudi, a kada struka bude donosila mere, biće tračka nade za budućnost svih građana“, rekao je.

Ističući da ne može da oceni situaciju, jer se ne zna tačan broj novoobolelih i preminulih, kaže da i u ovim razmerama, koje se zvanično objavljuju, „nismo na tome da Vesić može da pobedi na Kriznom štabu i da ostane da ugostiteljski objekti rade u toj meri i da se čak priča o produženju“.

Izvor: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.