G.Milanovac Region

„Стазама пријатељства мора да се иде често, да не би зарасле“


Норвешко друштво Србије и огранак Српско – норвешког друштва Горњи Милановац и ове године организовали су традиционални Марш пријатељства. Сусрет интернираца и њихових потомака започео је скупом испред Норвешке куће.

Присутнима се најпре обратио председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић:

-Драги пријатељи, добродошли у Горњи Милановац. Драго ми је да смо се после скоро три године окупили да наставимо нашу традицију – Марш пријатељства. Јако ми је драго што видим пријатеље из Норвешке и желим вам да се у Горњем Милановцу осећате као код своје куће. Велика је част наставити нешто што су неки много пре нас започели. Добро је што на ову лепу дечицу преносимо нашу традицију и то ми указује да ћемо наставити наше пријатељство још дуго, дуго – рекао је Дејан Ковачевић.

Ролф Фјеллестад, председник Друштва пријатељства из Норвешке, нагласио је да ће данас прославити и почетак реновирања Норвешке куће, која је најважнији симбол овог пријатељства:
-Задовољство ми је да вас обавестим да ће Норвешко друштво и пријатељи из Норвешке подржати овај пројекат са 250.000 круна и предавањем овог симболичног чека желим да означим почетак реновирања.
Поред чека, Фјеллестад је уручио председнику општине и симболични поклон за општину Горњи Милановац који представља делове ограде са логора Усен, у коме је готово 400 младића из наших крајева изгубило животе. Председник Ковачевић се захвалио и најавио да ће и Општина Горњи Милановац из свог буџета издвојити средстава за реновирање Норвешке куће.

О осам деценија дугом пријатељству Ролф Фјеллестад, председник Друштва пријатељства из Норвешке је рекао:

Данас је дан када су пре 80 година преко 4.000 младића из ваших крајева депортовани и стигли у Норвешку као ратни заробљаници. Нажалост, само њих 1.900 су преживели и вратили се у своју домовину, док је већина нашла своје вечно пребивалиште у Норвешкој. Врло је важно да се увек сећамо те страшне трагедије која се догодила. Али, данашњи дан је првенствено дан осамдесетогодишњег пријатељства између наша два народа. Ово је јединствено пријатељство у европској историји, друго овакво не постоји и морамо радити на томе да оно опстане. То тражи да се сви ангажујемо. У Норвешкој имамо једну пословицу која каже да стазама пријатељства мора да се иде често да не би зарасле. Тако је и са нашим пријатељством, морамо да се срећемо чешће и да га негујемо и не смемо да дозволимо да оно нестане са генерацијама које долазе.

Програм је настављен у спомен-парку Брдо мира, где су председник Ковачевић и председник Друштва пријатељства из Норвешке Ролф Фјеллестад положили венац на споменик страдалим интернирцима у Норвешкој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.