Društvo

СТРАХ И ПАНИКА ЗБОГ ПАНДЕМИЈЕ – КАКО СЕ БОРИТИ И КОМЕ СЕ ОБРАТИТИ ЗА ПОМОЋ?

ВАЖНО ЈЕ ЗНАТИ ДА НИСТЕ САМИ

Од када је почела прича о корони и опасности по цео свет, готово да нема човека који се није уплашио. „Вртлог“ информација, које стижу са разних страна, а које су често опречне, доводи до својеврсне конфузије и недоумица, а ни на једно питање, чини се, нема сигурног одговора… Човек не зна шта може да планира, шта да ради, куда даље. Физичка дистанца одузела нам је и могућност да се дружимо…

Како се носити са страховима и другачијим правилима понашања, колико и да ли смемо да чекамо да затражимо помоћ од стручњака, у овом броју „Чачанског  гласа“ разговарали смо са Урошем  Павловићем, председником Асоцијације едукативних пракси и др Славицом Јекић, неуропсихијатром.  

„ПОДРШКА ПСИХОТЕРАПЕУТА“ БЕСПЛАТНА И АНОНИМНА

Одмах по увођењу ванредног стања у марту, за све оне који осећају психолошке тескобе због корона кризе, Савез друштава психотерапеута Србије, заједно са Министарством трговине туризма и телекомуникација и Асоцијацијом едукативних пракси, покренуо је пројекат „Подршка психотерапеута“, кроз телефонску линију 19833, бесплатну и анонимну. Урош Павловић, који је од почетка укључен у пројекат, каже да подједнако зову старији и млађи људи. Код првих је доминантан страх од смрти, а код млађих су то анксиозност и напади панике. Код многих постоји и страх од усамљености, да ће им се нешто десити док су сами. Уз савет да се морамо држати прописаних мера заштите, због себе и других, он каже да физичка дистанца и ношење маски даје и неки вид сигурности и ублажава симптоме нервозе и анксиозности.

Урош Павловић: Не треба чекати до реченице „немам излаза, не могу сам“.

– Страх је користан, јер нас упозорава да се треба чувати, помаже нам да поштујемо прописане мере заштите… Не треба чекати до реченице „немам излаза, не могу сам“, јер смо ми отворени за све грађане. Могу позвати и због нелагоде, бриге… Јер, није добро ако се то понавља из дана у дан и када се стигне пред егзистенцијална питања и недоумице. Позивом могу доћи до неке идеје, до здравог става, а то је много лакше урадити на почетку, него када нас преплаве мисли и када имамо паничне нападе. Неки људи се осећају беспомоћно, бескорисно. А корен тога јесте брига, која се понавља из дана у дан.  Планирање како провести време, како га осмислити звучи као проста ствар, али смо сви помало изгубили осећај да се посветимо битним стварима. Није поента у тзв. опсесивно-компулзивним радњама, у активностима, јер структура времена се састоји из ритуала, психолошких игара блискости… Време се мора организовати да буде и психолошки квалитетно, треба радити оно што нам прија – каже наш саговорник.

„ОВО ЈЕ ЈЕДНА ГОДИНА ЖИВОТА“

Фото: архива

Неуропсихијатар Опште болнице Чачак др Славица Јекић, сматра да се тренутно догађа нешто што нисмо ни у сну очекивали и да нова ситуација намеће много „мора се схватити“ – да нико не може да нам да тачне и поуздане одговоре на важна питања (да ли ће на јесен бити другог таласа, да ли вирус оставља последице на имунитет…), да сасвим другачије организујемо своје време, да ова година не може да буде као што смо је планирали…

– Човек мора да престане да се бави само болешћу. Треба слушати савете стручњака за превентивне мере, носити маске, не ићи на велика окупљања, променити неке навике… Али, то је једна година у нашем животу, неће трајати довека. Биће још летовања, прославиће се, ако не 18, онда 19. рођендан. Ово треба схватити као неку лекцију, јер можда смо почели олако да схватамо живот, превише трчимо за материјалним, а неке мале, важне ствари смо заборавили. Сад смо добили време да квалитетније и пуније живимо, да причамо једни са другима, да урадимо у кући нешто што годинама нисмо урадили, да прочитамо нове или старе књиге, нешто што нас испуњава – каже др Јекић.

ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА

„Подршка психотерапеута“ доступна је путем сајта savezpsihoterapeuta.org, на коме је списак психотерапеута. Термин се може заказати и преко апликације podrskapsihoterapeuta.com, коју је за овај пројекат бесплатно осмислио тим Игора Граића са Факутета техничких наука у Новом Саду. Бесплатни позиви омогућени су и преко кол центра на телефонској линији 19833, коју је обезбедило Министарство трговине туризма и телекомуникација. Грађанима се нуди опција 1 (заштита малолетника на интернету) и опција 2, која је предвиђена за разговор са психотерапеутом, а доступна је свакодневно од 15 до 21 час. У целом пројекту је ангажовано око 400 психотерапеута и психотерапеута под супервизијом из целе Србије. Подршка психотерапеута је путем апликације доступна и онима који се налазе ван територије Србије.

Колико је ово био значајан корак, говори и податак да су у првој фази, од 24. марта до 25. јуна, психотерапеути  имали око 5.000 интервенција. Само преко кол центра дневно из целе Србије буде око 30 реализованих позива.

В. Тртовић

Цео текст у „Чачанском гласу“ од 14. августа 2020.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.