Kultura

STRUČNO VOĐENJE KROZ IZLOŽBU „PREŽIVETI RAD“

Stručno vođenje kroz izložbu „Preživeti rad“ autora Žolta Kovača i Branislava Nikolića biće održano u subotu 18. januara u 13.00 sati u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ Čačak. Publiku će kroz postavku voditi Marija Radisavčević, kustos izložbe.

Izložba „Preživeti rad“ implicira jednu opštu sliku i mesto koje pripada čoveku, u eri dominacije globalnog kapitalizma i neverovatnih nejednakosti, što se neposredno iščitava u stvaralaštvu dvojice autora.

U istraživačkom odnosu prema polju umetnosti, Kovač sa ogoljenom i brutalnom iskrenošću govori o „običnim“ temama „malog“ čoveka današnjice, konstatujući zapravo stanje društvenog duha i mentalnog zdravlja. Na to se nadovezuje poseban segment Nikolićevog njegovog stvaralaštva koji obrađuje odnos prema materijalu, njegovim fizičkim i izražajnim svojstvima, poreklu i statusu koji zauzimaju u samom procesu rada i materijalizaciji ideje.

„Preživeti rad“ predstavlja realizaciju Nagrade publike na 27. Memorijalu Nadežde Petrović (2014) selektora dr Dejana Sretenovića, pod nazivom „Ko to tamo peva“, a koju su na osnovu broja glasova ravnopravno podelili Kovač za rad „Konferencija društvenih grupa“ i Nikolić za rad „Sekundarna arhitektura“.

ČAGLAS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.